Zahtevna intervencija

Grozljivka v Sladkem vrhu

Gabrijel Toplak
8. 11. 2016, 20.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Dim v devetem nadstropju stolpnice v Sladkem Vrhu sta najprej opazila soseda, eden od njiju je gasilec, ki sta nemudoma obvestila reševalce in opozorila sosede.

Facebook
Gašenja požara so se zaradi višine objekta udeležili tudi mariborski poklicni gasilci.

Stanovalca sta gasilcem zaupala, da je gospa pred sprehod obrisala štedilnik s krpo, kar je najverjetneje povzročilo ponovno segrevanje kuhalne plošče. 

Samo prisebnosti in hitri reakciji sosedov se lahko zahvalita družini Mernik in Kronaveter, ki živita v podnajemniškem stanovanju v devetem nadstropju stolpnice v Sladkem Vrhu, da minulo nedeljo nista ostali brez strehe nad glavo. Ob 16.07 jim je namreč zagorelo v kuhinji in o tem niso vedeli nič, požar pa so kasneje pogasili gasilci PGD Paloma Sladki Vrh z aparati CO² ter odstranili nevarne snovi iz stanovanja. Zaradi dima so prezračili tudi stanovanja v sedmem, osmem in devetem nadstropju ter evakuirali stanovalce. Poškodovanih ni bilo, škoda še ni ocenjena. Na kraju nesreče so bili tudi gasilci iz PGD Šentilj in mariborski poklicni gasilci.

Natančne informacije

Bogata tradicija gasilstva Gasilska dejavnost v Sladkem Vrhu ima začetke v letu 1937, ko so ustanovili prvo gasilsko enoto. Nabavili so ročno in prvo motorno brizgalno črpalko. 

Kot je povedala vodja intervencije Valentina Ošlovnik, sicer podpoveljnica PGD Paloma Sladki Vrh, je bil že poziv na intervencijo svojevrsten, saj je šlo za stolpnico oziroma objekt, kjer ni pogostih posredovanj. »To je bil za nas neke vrste alarm, da bodo pomembne sekunde,« je poudarila sogovornica in nadaljevala: »Dobili smo natančne podatke, kje gori in kakšen je požar, zato smo se lažje pripravili na intervencijo. Že v začetku smo vedeli, da bomo potrebovali dihalne aparate.«

Ošlovnikova poudarja, da je šlo za res zahtevno intervencijo, saj so gasilci z več kilogramov težkimi gasilnimi aparati in vpihovalniki dima tekli po stopnišču v deveto nadstropje, kjer je bilo precej zadimljeno. »Sicer pa je zagorelo v kuhinji, kjer imajo štedilnik s steklokeramično grelno ploščo. Stanovalca sta nam povedala, da sta se po končanem kosilu odpravila na sprehod, zato je gospa še pred odhodom štedilnik obrisala s krpo, kar je najverjetneje botrovalo ponovni vključitvi kuhalne plošče. Na štedilniku je imela posodo, v kateri je bilo olje, ob njem pa še nekaj plastičnih posod, ki so se vnele. Kuhinja je popolnoma zgorela,« je pojasnila Ošlovnikova in dodala, da so gasilci do petega nadstropja evakuirali vse stanovalce, ki, dokler niso slišali siren oziroma zaznali njihovega prihoda, sploh niso vedeli za požar. Gasilci pa so pred stolpnico poskrbeli za starše z otroki; dovolili so jim vstop v gasilsko vozilo, kjer je bilo topleje kot zunaj. Ošlovnikova pa je tudi dejala, da stanovalca o nastalem požaru nista niti slutila in so ju med vožnjo proti stolpnici srečali na sprehodu.

Robert Suhič
Najbližji sosed Robert Suhič bo prihodnje leto praznoval štiridesetletnico zvestobe gasilstvu.

Hčerka odklenila stanovanje

Najbližji sosed Robert Suhič, sicer tudi gasilec s skoraj štiridesetletnim stažem v PGD Paloma Sladki Vrh, je iskreno povedal, da je dim prvi zavohal sosed iz 10. nadstropja, a je ta vedel, da je on gasilec, zato je prišel najprej k njemu. »Sprva nisva natančno vedela, kjer gori, zato sva najprej poiskala vzrok, da sva sploh lahko prijavila požar. Povedal sem mu, kaj mora javiti na številko 112, sam pa sem takoj obvestil sosede in jim naročil, naj odprejo vsa okna. Stanovanje, kjer je gorelo, je bilo zaklenjeno, zato sva odhitela do hčerke, ki živi nadstropje nižje, in ona je poklicala starše. Prinesla nama je tudi ključe, a mi je vstop v stanovanje preprečeval vonj po amoniaku, ki je lahko ljudem precej nevaren,« se spominja Suhič, ki je po prihodu gasilcev odhitel v svoje društvo, se je oblekel in s kolegi kasneje sodeloval v intervenciji.