Razkol

Vojna v SD: traktoristi povozili mestne intelektualce

lt
8. 11. 2016, 20.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Stranka Socialnih demokratov je po dveh letih mandata notranje razklana. Povsem jo obvladujejo fantje s podeželja, ki so povsem izrinili vse bolj užaljene mestne fante. Stranka je razklana, Židan pa naj bi fantaziral o 18 odstotkih na volitvah.

Socialni demokrati
Židanovi privrženci naj bi bili predvsem ti s podeželja. Prijel se jih je ljubkovalni vzdevek »traktoristi«.

Na »traktoriste« in »intelektualce« naj bi se delile interesne skupine znotraj Socialnih demokratov. Prvim pripada trenutno vodstvo stranke, vključno z ministroma Dejanom Židanom in Anjo Kopač Mrak ter tajnikom stranke Dejanom Levaničem. Drugi so bili iz vodstva izrinjeni, prihajajo pa predvsem s Fakultete za družbene vede in so bili svoj čas zbrani okoli nekdanjega predsednika SD Igorja Lukšiča.

STA
Pertinač trdi, da se Židan sploh ne trudi pritegniti širše kritične mase intelektualnega potenciala pri sprejemanju odločitev v stranki

Po žvižgih Židanovih »traktoristov« naj bi iz klavzure besno odkorakal Aljuš Pertinač, ki sicer pripada FDV-jevskemu krogu Igorja Lukšiča in Jerneja Pikala. Pod ministrovanjem slednjega je bil namreč državni sekretar za šolstvo. Pertinač je stranki očital, da njena poslanska strategija in vztrajanje v koaliciji s SMC in Desus tlakuje pot do prestola desni koaliciji pod vodstvom Janeza Janše. Židan teh ocen ni vzel resno, je pa poudaril, da ima SD za edino levo stranko v vladni koaliciji. V isti sapi naj bi izjavil, da javnost prostotrgovinskim sporazumom nasprotuje, ker da so jo zavedli demagogi.

Volilne napovedi ga ne skrbijo, raziskave javnega mnenja stranki namenjajo šest odstotkov, po Židanovem analitičnem ključu pa bi volilni rezultat lahko poskočil celo na 18 odstotkov.

Han napadel Vebra, češ da solira

Bobo
»Sestreljenega« nekdanjega predsednika SD Lukšiča stranka ni znala znova vpeti v delovni proces.

Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han je na klavzuri ostro napadel poslanskega kolega Vebra, ki da je konkreten primer »raztreščenosti« poslanske skupine. Vsak glasuje po svoje, naj bi ocenil Han, njegovi kritiki pa se je pridružil tudi nadomestni poslanec Jan Škoberne.

»Posamezniki v vodstvu stranke, prednjači vodja poslanske skupine SD, so izjemno nezadovoljni z ravnanjem gospoda Vebra v DZ, in sicer ker glasuje po svoji vesti in zastopa stališča, ki so bolj skladna s programom in vrednotami SD kot v spregi z vsegliharsko politiko vztrajanja stranke v koaliciji s SMC in Desus za vsako ceno,« situacijo vidi Pertinač.

Vebrovo društvo – je samo društvo

Z društvom Slovenska sloga naj bi sicer Veber gojil ambicije, ki presegajo neka,j kar bi lahko imenovali popoldanska dejavnost. Prek društva Veber tako že ostro napada koalicijo, čeprav je hkrati podpredsednik koalicijske stranke SD. V slednji so nam pojasnili, da njihov statut sicer predvideva izključitev člana, ki je hkrati član druge politične stranke, a Vebrovo društvo ni to – je namreč le društvo. »V prvi vrsti je vsak član stranke, še posebej javni funkcionarji, odgovoren za svoja dejanja ter tudi v presoji primernosti pri izbiri komuniciranja na družbenih omrežjih,« so se opredelili glede Vebrovih izjav na družbenem omrežju Facebook.

»S FB-zapisi opozarjam na preveliko odvisnost od interesnih združenj, ki izčrpavajo državo in onemogočajo učinkovito vodenje vlade,« se odziva Veber in pri tem poudarja, da ne gre za nekakšno užaljenost, ker je predsednik vlade Miro Cerar predlagal njegovo razrešitev z mesta ministra za obrambo.

Kadrovska stranka

Pojem kartelne stranke se prvič pojavi po letu 1992. Označuje stranko, ki izrablja sredstva države, da ohrani svojo politično pozicijo – pri nas to s političnim kadrovanjem počneta predvsem SD in SDS.

SD ostaja kadrovska stranka

Pri tem bi pomislili, da »traktoristi« veliko delajo na terenu in med ljudmi, a sploh ni tako. Mnogi so upali, da bo stranka šla v to smer, ko je mesto tajnika prevzel Dejan Levanič. Slednjega spremljajo zasluge še iz časa, ko je na Ptuju vodil močan odbor strankinega podmladka Mladi forum. Vendar se upi v njegove organizacijske sposobnosti niso prevedli v učinek na terenu. Prav nasprotno; ime levice je medtem ukradla Združena levica, SD pa po stari navadi kupčka v liberalni koaliciji, kjer se bojuje za svoj obstanek kot kadrovska stranka, ki stane in obstane tako, da svoje ljudi namesti v vse družbene podsisteme.