Napadalca išče policija

"Sredi Golovca me je tekač na gobec!"

Sašo Avramovič
19. 10. 2016, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

»Zadnja stvar, ki sem jo pričakoval, je, da me bo kadarkoli kdorkoli med tekom pretepel,« je za naš časopis opisal N. G., ki je doživel grozljivo izkušnjo z mimoidočim tekačem oziroma, bolje rečeno, pretepačem.

Osebni arhiv bralca
Rekel mi je: »Jaz ne pustim, da mi drugi pametujejo,« me zgrabil za vrat, nato pa udaril v obraz.

Še približno dva tedna nas ločita od že 21. Ljubljanskega maratona, ki bo 30. oktobra. Središče in okolico prestolnice bo napolnilo ogromno tekačev, ki se na maraton te dni pripravljajo v polni meri. Med njimi tudi 34-letni bralec N. G., ki je v nedeljo doživel grozljivo izkušnjo, ki jo želi čim prej pozabiti. In to na poti, kjer človek vsak dan sreča tekače in sprehajalce. Na poti na Golovec.

Zgrabil za vrat, nato pa udaril

Osebni arhiv bralca
Po udarcu je začel krvaveti iz nosu, mimoidoči pa so mu pomagali z robčki.

»Tekel sem iz Štepanjskega naselja na Golovec in v bližini observatorija sem v nekem trenutku pred sabo opazil pešca, ki se mu je približeval drug tekač. Prihajala sta v nasprotni smeri. Proga je dovolj široka, da bi lahko tekač obšel pešca, a tega ni storil. Ni ga niti opozoril niti prosil, da bi se umaknil. Kar naenkrat se je s telesom zaletel vanj in ga z obema rokama odrinil s poti, nato pa odtekel naprej. Zadrl sem se za njim: 'Kaj se greš? To ni v redu!' Odgovoril mi je, da mu je bil pešec v napoto, nazaj pa sem mu zabrusil, da to pa že ni res in bi ga lahko obšel. To ga je očitno razjezilo, zato je pritekel nazaj do mene. Rekel mi je: 'Jaz ne pustim, da mi drugi pametujejo,' me zgrabil za vrat, nato pa udaril v obraz,« je dogodek opisal nesrečni bralec, ki je takrat začel krvaveti iz nosu, in ker pri sebi ni imel telefona, je 38-letnega pešca prosil, da zavrti številko policistov.

Nasilnež se je ustrašil, nato pa zbežal

»Nasilni tekač, star okrog 35 oziroma 40 let, nama je odvrnil: 'Ja, ja, kar dajta, pokličita policijo, jo bom z vama tukaj počakal.' In ko je pešec prijel telefon v roke, se je nasilnež ustrašil in zbežal,« je dodal naš sogovornik, ki so ga pozneje reševalci prepeljali na urgenco v ljubljanski klinični center; tam so ga slikali, a k sreči ugotovili, da ni nič zlomljenega. »K sreči ni bilo treba nič šivati. Zakrpali so me, nato pa odpustili domov,« je še dejal in dodal, da je nasilnega tekača ta isti pešec nato med vračanjem domov zopet opazil in mu ga je celo uspelo fotografirati, fotografijo pa je poslal policiji za morebitno lažje prepoznavanje pretepača. Na svojem Facebook profilu je naš sogovornik tudi podal opis »frajerja«.

Osebni arhiv bralca
Po besedah poškodovanega tekača in pešca je to moški, ki se je spravil nad njiju. Pešcu ga je po incidentu uspelo fotografirati.

Identiteto osumljenca še ugotavljajo

Osebni arhiv bralca
Vidni sledovi krvi.

»Če kdo pozna ali je videl tekača, ki je danes (predvčerajšnjim, op. p.) med 13. in 14. uro tekel po Golovcu – bela kratka majica, dolge temno zelene/sive pajkice, kratki temni lasje, kratka polna brada, bi bil hvaležen za kakršnokoli informacijo. Policija pa tudi,« je navedel, pod zapisom pa objavil še svojo sliko z vidnimi poškodbami obraza. »Mislim, da bo nasilneža težko izslediti, ampak dajmo poskusiti. Dajmo narediti, kar je mogoče,« je še pozval. Nataša Pučko s PU Ljubljana je za naš časopis sporočila, da policisti nadaljujejo zbiranje obvestil v smeri sumov storitve kaznivega dejanja povzročitve lahke telesne poškodbe, prav tako ugotavljanje identitete osumljenca.

Podobni primeri so se že dogajali

Pod objavo poškodovanega tekača na Facebooku se je zvrstilo kar nekaj komentarjev uporabnikov, nekateri pa so opozorili tudi, da naj bi se podobni primeri na Golovcu in v okolici v preteklosti že dogajali. Eden od njih je delil povezavo na zgodbo na spletni strani tekaskitrener.si, ko sta podobno izkušnjo doživela Sandra in njen mož. Neko soboto sta odšla čez Golovec na Orle, nazaj grede pa je prišlo do neljubega dogodka. »Na poti sva srečala tudi starejša zakonca, ki sta naju vprašala za pot, po kateri bi prišla na Rudnik. Medtem ko jima pojasnjujeva, po kateri poti naj se spustita proti Rudniku, me nekdo močno udari v hrbet. Kot bi me sunil z ošiljenim kolom. Zagledam par, ona visoka, postavna, svetlo rjavih las, spletenih v kito, v roza majici, in on rahlo že osivel, vendar tudi postaven, oblečen v modro majico, ki tečeta mimo. 'Hej, kaj pa oprostite ali kaj podobnega?' zakričim za njima, vendar odtečeta mimo, ne da bi se ozrla. Vso pot nazaj se nisem mogla otresti občutka, da me je nekdo udaril nalašč, saj me je hrbet kar pošteno bolel,« je dogodek opisala Sandra, ki se je nato z možem z Golovca navzdol proti mestu spustila po stopnicah.

"Udaril me je med tekom, ni se mu bilo treba ustaviti, torej je imel čisto dovolj prostora!"

»Vi bi se morali opravičiti«

»In ravno ko sva prečkala cesto, sta ta tekača tudi končala svoj trening in sestopala po istih stopnicah. Dohitela sta naju na mostu čez Gruberjev prekop. Vprašala sem ju, če na Golovcu večkrat ljudi suvata v hrbet med tekom. Ponovno sta šla neprizadeto mimo, nakar se on obrne, pride bližje in vpraša, če sem jaz za njim kričala, in da naj se opravičim. Rekla sem mu, da sem, on pa: 'Saj sem vas namenoma, ker se niste umaknili! Vi bi se morali opravičiti!' Vključila se je tudi ona in vpila, da smo zasedli celo pot, in če mogoče mislimo, da je Golovec naš,« je dodala Sandra in zaključila z besedami: »Prvič v življenju se mi je zgodilo, da me je, žensko, moški namerno udaril, in to samo zato, ker ga na gozdni poti nisem videla in se mu nisem vnaprej umaknila! Udaril me je med tekom, ni se mu bilo treba ustaviti, torej je imel čisto dovolj prostora!«