Maratonsko

Ministrica ostaja, za vrat pa ji že diha Erjavčev DeSUS

T.L./STA
18. 10. 2016, 22.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Opoziciji po 15 urni razpravi ni uspelo zrušiti ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc.

STA
Kolar Celarčeva je v obrazložitvi odgovora na interpelacijo v DZ opozorila, da je v "zdravstvu 3,2 milijarde denarja in toliko je tudi interesov".

Poslanke in poslanci so dan in del noči - skoraj 15 ur - namenili razpravi o delu ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc. Po pričakovanjih je ministrica uspešno prestala interpelacijo, ki so jo proti njej vložili poslanci SDS. Razrešitev ministrice je podprlo 24 poslancev, proti je bilo 49 poslancev.

Tudi v nadaljevanju razprave je vrsta razpravljavcev med drugim opozorila na težave pri financiranju zdravstva in podaljševanje čakalnih dob, dotaknili pa so se tudi vprašanja koncesij. 

Pod budnim očesom Erjavčevih

Predstavnica predlagateljev Jelka Godec je po celodnevni razpravi ugotavljala, da ostaja več ključnih vprašanj, na katera niso dobili odgovora. "Vse ste prevalili na bivše ministre in vlade," je ugotavljala poslanka.

So pa pred ministrico že v prihodnjih mesecih nove preizkušnje. V DeSUS so ji namreč v zameno za podporo pri interpelaciji postavili rok, da do 12. decembra pripravi zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju. Še en preizkus za koalicijo pa bo predlog zakona o lekarniški dejavnosti.

O interesnih lobijih in kdo stoji za njimi

In kaj vse se je dogajalo v dvorani državnega zbora? Stranka SMC je svojo ministrico podprla. Branko Zorman (SMC) je dejal, da podpirajo ministrico, ker se bori za javno zdravstvo, ki bo dostopno vsem, ne glede na socialni status. Ugotavljal je, da so pri pripravi interpelacije združili moči predlagatelji in nekatere interesne skupine, ki ne želijo izgubiti moči, položaja in bonitet, ki jih uživajo v tem sistemu, in bodo "naredili vse, da ta ministrica ne ostane".

Pojasnil je tudi, da niso proti koncesijam, a mora biti to področje urejeno transparentno. Ker pa nekaterim to ne ustreza, je bilo treba na tej točki zaostriti odnos do ministrice.

Na njegove besede se je odzvala Jelka Godec (SDS), ki je Zormana spraševala, naj pove, kateri interesni lobiji stojijo za opozicijo. Pri tem je izpostavila, da opozicija nima dovolj glasov, da bi zavirala zdravstveno reformo v DZ, pa tudi ne ve, katere zakone naj podpre, če teh ni.

Zormana je še pozvala, naj pristojnim organom prijavi, katere koncesije so bile podeljene nezakonito in naj pove, v katerih primerih obstaja sum korupcije. "Če sumite na korupcijo v času nekdanjega ministra Bručana, prijavite zadeve," je dejala.

Kar nekaj poslancev se je dotaknilo slabega finančnega stanja v zdravstvu, med njimi Eva Irgl (SDS), ki je opozorila, da je večina bolnišnic v rdečih številkah, imamo čakalne dobe, zaradi nevzdržnih razmer v bolnišnicah pa v tujino odhajajo ne le pacienti, ampak tudi dobri zdravniki.

Ob večkrat izrečenih očitkih o podaljšanju čakalnih dobah v zdravstvu v njenem mandatu je ministrica odgovorila, da je to "kepa, ki se vali najmanj sedem let". Podatki po njenih besedah kažejo podaljševanje čakalnih dob tudi zaradi celovitega prikazovanja.

Kot je pojasnila, je namreč prva ministrica, ki je od vseh izvajalcev zahtevala, da o poročajo o čakalnih dobah, saj mnogi teh čakalnih seznamov sploh niso pošiljali. Kakšne so realne čakalne dobe, pa se bo pokazalo, ko bo po 1. januarju v celoti zaživela e-napotnica in bodo seznami prečiščeni, je napovedala.

Gantar posegel v preteklost

Na navedbe, da zdravstvo potrebuje dodaten denar, pa je Kolar Celarčeva odvrnila, da je za zdravstvo iz proračuna zagotovila največ sredstev od vsem ministrov po letu 2009. Predlaga pa tudi vzpostavitev t. i. tobačnega centa.

Tomaž Gantar (DeSUS) se je ob tem dotaknil nekaterih ministričinih odločitev v času, ko je opravljala druge funkcije. Prepričan je namreč, da so se težave za slovensko javno zdravstvo začele z uvedbo DDV, takrat pa je bila Kolar Celarčeva na finančnem ministrstvu.

"Res je, vodila sem projekt DDV in sem na to ponosna," mu je odgovorila ministrica. Pri tem pa je poudarila, da se je takrat sama osebno pogajala s posameznimi farmacevtskimi družbami, da zaradi uvedbe DDV niso dvignile cen zdravil.