Pred interpelacijo

Cerar oster: Prikrito želijo stvari obrniti na glavo

T.L.
17. 10. 2016, 16.47
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Po razprtijah v koaliciji je Cerar prepričan, da bo koalicija ministrico podprla.

STA
Miro Cerar in Milojka Kolar Celarc.

Da bi bilo širni javnosti jasno, da ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc uživa podporo predsednika vlade Mira Cerarja, je na tiskovno konferenco povabil ministrico.  

"Povabil sem jo, da pride z mano, da na kratko podava sporočilo, ker je zdravstvo za našo vlado tako velikega pomena, da je treba povedati nekatere stvari zelo jasno," je začel Cerar.  

Nadaljeval je, da ministrica izvaja ukrepe po pravi poti in ima podporo vseh koalicijskih strank. Da pa nekateri nasprotujejo prizadevanjem njegove vlade glede zdravstvene reforme, ki jo Slovenija potrebuje. "Dogaja se, da se na prikrite načine in z dezinformacijami javnosti želi stvari obrniti na glavo."

"Zato bom danes povedal: naša vlada ima vizijo slovenskega zdravstva v prihodnosti. Poskrbeti moramo, da bodo ljudje imeli boljšo zdravstveno oskrbo." Nekateri pa želijo po Cerarjevih besedah zavirati proces v zdravstvu, ki ga je potrebna reorganizirati, mnogi pa temu oporekajo iz zasebnih in parikularnih interesov.

Koalicijski partnerji pripravili zastoj

Prepričan je, da bo koalicija ministrico podprla. "Koalicijski partnerji so sami pripravili zastoj, ki ni bil potreben: po usklajevanjih in podpori v juliju, se je naenkrat pojavilo nekoliko ovir in pripomb. Ampak mislim, da moramo najti skupno pot." Napovedal je, da bo moral v prihodnje vsak pojasniti, zakaj se po večmesečnih usklajevanjih in podpori premisli oziroma, pojasniti, kje so njegovi zadržki.  

"Pri zakonu o lekarniški dejavnosti se je pokazala dvoličnost našega prostora: da si vsi prizadevamo za več prihrankov in boljšo dostopnost do zdravil, po drugi strani pa nekateri še vedno branijo partikularne interese. To ne gre, treba bo iti naprej. Ta zakon smo eno leto usklajevali in uskladili na ravni koalicije,"pravi Cerar in dodaja, da tisti, ki govorijo, da je zakon neusklajen, ne govorijo resnice in bi lahko mnenje, da gre za neusklajen zakon, izpostavili že prej, pred potrditvijo. 

Ministrica za zdravje pa je dejala, da je ob sprejemu ministrskega položaja prejela neurejene razmere v zdravstvu. 
Pomembnejših vsebinskih sprememb ni bilo v zadnjih 15 ali 20 letih, pa bi morale biti. Ob tem je dodala, da je upravni odbor Lekarniške zbornice Slovenije v celoti podprl predlog zakona o lekarniški dejavnosti.

Eda od večjih težav v slovenskem zdravstvu so čakalne dobe. Snežna kepa čakalnih dob se je valila že dolga leta, pravi ministrica. Se pa je od 2007 do 2014 za več kot 100 odstotkov povečalo število napotitev, dodaja. 

V zdravstvo bi rada pripeljala več dodatnega denarja iz proračuna (iz naslova tobaka ali trošarin), kar je običajno tudi v drugih državah.