Ceta

Brglez ima dovolj nagajanja Združene levice

G.G./STA
17. 10. 2016, 15.24
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Odbora DZ za gospodarstvo in za EU odločata o podpisu trgovinskega in investicijskega sporazum med EU in Kanado, znanim pod kratico Ceta. Sejo so na predlog ZL najprej zaprli za javnost in nato še prekinili, saj se je medtem začela redna seja DZ. Predsednik DZ Milan Brglez pravi, da ima nagajanja ZL dovolj, njihovo ravnanje pa ga spominja na vrtec.

Bobo
Milan Brglez se je naveličal zavlačevanje poslancev Združene levice.

"Dovolj imam nagajanja Združene levice v tem parlamentu glede Cete. Zahtevali so zaprtje seje odbora in zavlačujejo na vsak način, da preprosto ne bi sprejeli tistega, kar menim, da v tem trenutku moramo," je bil oster Brglez.

Kot je izpostavil, je vlada izpogajala dodatne varovalke, ki so bile potrebne, poleg tega pa je dosegla tudi to, da bodo lahko o ratifikaciji sporazuma odločali v DZ, kar se mu zdi ključno.

"Poleg tega sama Ceta, takšna kot je, pomeni varovanje naših voda, naše zdrave hrane, ob tem pa se moramo zavedati, da je postopek ustavnih sprememb v teku in mislim, da bomo to v kratkem dokončali," je še pojasnil prvi med poslanci.

Veleizdaja ali otroški vrtec

Na očitke ZL, da ravnanje vlade meji na veleizdajo, pa Brglez odgovarja, da je njihovo ravnanje "blizu otroškega vrtca".

Brglez je sicer še pojasnil, da bo, če odbora danes ne bosta glasovala, obveljala odločitev vlade, je pa poudaril, da iskreno upa, da se to ne bo zgodilo, saj je suverenost parlamenta po njegovih besedah potrebno ohraniti.

Poslanec ZL Matej T. Vatovec je Brglezu vrnil žogico in dejal, da bi moral sam v šolo demokracije. Pri tem se je oprl na javnomnenjsko anketo, ki jo je danes objavil časnik Dnevnik in kaže, da 60 odstotkov Slovencev nasprotuje tovrstnim sporazumom.