Le še podpis

Kanada dopolnila sporazum Ceta

G.G./STA
14. 10. 2016, 21.11
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Kanada je v prizadevanjih za podpis trgovinskega sporazuma z EU (Ceta) pristala na dopolnitev skupne razlagalne izjave k sporazumu še z dvema elementoma. Eden od teh je previdnostno načelo, drugi pa pojasnilo o pravni naravi omenjene izjave. Besedilo izjave v delu, ki se nanaša na vodo, kar je skrbelo predvsem Slovenijo, je ostalo nespremenjeno.

Profimedia

Kanada je po sredinem pripravljalnem sestanku veleposlanikov članic EU, na katerem so v veliki meri uskladili besedilo skupne razlagalne izjave, pristala na dopolnitev izjave še z dvema dvema elementoma. Prvi je previdnostno načelo, drugi pa pojasnilo o pravni naravi omenjene izjave. Dopolnjena verzija izjave je bila posredovana državam članicam v potrditev s t.i. tihim postopkom, so pojasnili danes na ministrstvu za gospodarstvo.

Primer nevarnosti proizvoda za zdravje in okolje

V zvezi s previdnostnim načelom je bilo dodano besedilo, ki navaja, da EU, članice in Kanada potrjujejo zaveze, o katerih so se dogovorile v samem sporazumu. To naj bi služilo kot potrditev, da določila v Ceti ne morejo nadomestiti evropskih pravil glede zaščite potrošnikov. Previdnostno načelo naj bi omogočilo poseg v primeru ugotovljene nevarnosti proizvodov za zdravje in okolje. Tako bi lahko nek izdelek umaknili s trga tudi takrat, ko še ni znanstveno dokazano, da predstavlja tveganje.

Besedilo skupne izjave v delu, ki se nanaša na vodo, je ostalo nespremenjeno, so zatrdili na slovenskem gospodarskem ministrstvu. Je pa Evropska komisija podala še dodatno enostransko izjavo glede vode. Kakšna je vsebine te izjave, na ministrstvu niso pojasnili.

Omenjena izjava komisije bo podana tudi v zapisnik torkovega zasedanja ministrov za trgovino EU v Luxembourgu, na katerem naj bi prižgali zeleno luč podpisu sporazuma, če bodo države članice v to privolile. Podpis sporazuma Ceta je nato predviden 27. oktobra na vrhu EU in Kanade v Bruslju.

Slovenija je imela zadržke, a nato pristala

Slovenija je bila med državami, ki so imele v povezavi s Ceto določene zadržke, vendar je na koncu po besedah gospodarskega ministra Zdravka Počivalška uspela uveljaviti določene spremembe. Te se med drugim nanašajo na to, da bo Ceta mešani sporazum, da se bo začasno izvajal le del sporazuma, ne celoten, in da je iz začasne uporabe izvzeto investicijsko sodišče za reševanje sporov med vlagatelji in državo.

V skupni izjavi je tako na zahtevo Slovenije kot edine članice posebno poglavje o vodi, ki zagotavlja, da EU in državam članicam Kanadi ni treba dovoliti uporabe vode v komercialne namene. Poleg tega bodo pogodbenice v celoti ohranile pravico odločati o tem, kako uporabljati in ohranjati vodne vire. Ceta tudi ne preprečuje, da bi pogodbenice spremenile sprejeto odločitev glede omogočanja komercialne uporabe vode.