Korupcija v UKC Ljubljana

Skladiščnik, ki naj bi poskrbel za preskok čakalne vrste, v hišni pripor

G.G./STA
14. 10. 2016, 20.12
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Preiskovalna sodnica je odredila hišni pripor zoper Uroša Smiljića, osumljenega v korupcijski aferi v UKC Ljubljana.

P.K.
Čakalne dobe so dolge in presegajo zakonsko predpisane. Nekateri pa so na njihov račun nepošteno služili.

Tožilstvo je predlagalo pripor, o katerem pa bo odločal zunajobravnavni senat preiskovalnega sodišča. Senat bo o priporu odločil v naslednjih 48 urah, so sporočili z ljubljanskega okrožnega sodišča.

Smiljića, zaposlenega v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana in pridržanega po torkovi policijski preiskavi, so ljubljanski kriminalisti v sredo s kazensko ovadbo privedli k preiskovalnemu sodniku, ki je zanj odredil sodno pridržanje. Smiljić naj bi sprejemal podkupnine za preskakovanje čakalnih vrst. V spletnih medijih je bilo objavljeno, da je imel Smiljić na zanimiv način sklenjeno pogodbo o zaposlitvi v UKC Ljubljana. Najprej naj bi ga kot skladiščnika zaposlili 29. decembra 2014 za določen čas, kar naj bi trajalo le do naslednjega dne, 30. decembra, medtem ko naj bi ga 31. decembra takoj sprejeli za nedoločen čas. Nakar naj bi se ukvarjal s finančnim računovodstvom v skladišču, čeprav so ga sprejeli kot skladiščnika.

Policija sicer izvaja aktivnosti v zvezi s sumi storitev večjega števila korupcijskih kaznivih dejanj. Potem ko so v sredo sporočili, da sta storitve omenjenih kaznivih dejanj osumljeni dve pravni osebi in 14 fizičnih, pa so danes pojasnili, da v tej številki niso zajeti policisti, osumljeni storitve kaznivih dejanj.

V policiji nadaljujejo tudi z notranjevarnostno preiskavo, znotraj katere bodo izvedeli ustrezne delovnopravne in organizacijske ukrepe. Ko bodo ti pripravljeni oz. izpeljani, bodo lahko podali tudi dodatne informacije o očitanih kršitvah.