Dolgotrajna interpelacija

Ministrica za zdravje opozarja, da se prav nikogar ne boji, saj se bori za ljudi

G.G./STA
18. 10. 2016, 10.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Poslanci imajo danes na urniku razpravo o interpelaciji zoper ministrico za zdravje Milojko Kolar Celarc. Ministrica pričakuje vročo razpravo, kar pa napovedujejo tudi njeni kritiki, tako iz opozicije kot koalicije. A Kolar Celarčeva zagotavlja, da se prav nikogar ne boji, saj da se bori za ljudi.

STA
Ministrica se ne boji očitkov.

Interpelaciji, ki jo je zoper ministrico za zdravje vložila SDS, je v DZ danes namenjenih okoli 15 ur. Tekst interpelacije po mnenju ministrice kaže, da ji nalagajo odgovornost za vse povprek in skoraj ni stvari, "za kar ne bi bila kriva v teh dveh letih". Na vprašanje, ali se kaj boji tudi koalicijskih partnerjev, saj kritike prihajajo tudi iz DeSUS, je pred sejo odgovorila z besedami, da se prav nikogar ne boji, ker da se bori za ljudi.

Poudarila je, da se zdravstvena reforma pripravlja, a so pred tem morali narediti analizo zdravstvenega sistema, da so ugotovili, kje sploh je slovensko zdravstvo.

Glede urejanja področja urgentnih centrov je opozorila, da je projekt prevzela brez načrtovanja kadra in brez financiranja izvajanja dejavnosti. V njenem mandatu pa so zagotovili sredstva za izvajanje dejavnosti in ustvarili 266 novih delovnih mest. Zavrača tudi insinuacije, da odlaga gradnjo urgentnega centra Ptuj.

O čakalnih dobah

Na očitke o čakalnih dobah je dejala, da se je "na prag našega mandata zvalila kepa čakalnih dob, ki pa se je začela valiti vsaj sedem let pred tem, dve leti pred tem pa postala neobvladljiva". Opozorila je, da so za skrajševanje čakalnih vrst namenili dodatna sredstva, še vedno pa vztraja na sistemskih spremembah.

STA
Milojka Kolar Celarc

Spet napeto v koaliciji

V stranki sicer napovedujejo, da interpelacije zoper ministrico ne bodo podprli, morda bo le kakšen vzdržan glas. A od nje pričakujejo, da bo do 12. decembra predložila ključne reformne ukrepe. Če tega ne bo storila, od premierja Mira Cerarja pričakujejo, da jo bo razrešil.Zaradi ministrice za zdravje je zadnje tedne napeto tudi v koaliciji. Prvaka DeSUS Karla Erjavca moti to, da se stranki DeSUS očita dvoličnost. "V resnici so dvolični tisti, ki pripravljajo slabe zakone in jih promovirajo kot zelo dobre," je dejal Erjavec pred sejo in s tem spomnil na sprejemanje zakona o lekarniški dejavnosti. Zakon je namreč po mnenju DeSUS pomanjkljiv.

Ob tem pa v DeSUS izpostavljajo, da premier, ki ministrico trdno brani, za njeno delo prevzema odgovornost. "Če ne bo zdravstvene reforme, je to tudi odgovornost predsednika vlade," je opozoril Erjavec. Ocenjuje pa, da bo Kolar Celarčeva težko izpolnila te obveznosti, "zlasti po tem debaklu z zakonom o lekarniški dejavnosti".

Kljub kritikam je pričakovati, da bo ministrica za zdravje danes ubranila svojo funkcijo, saj so ji v koaliciji napovedali podporo oz. njeni kritiki, kot kaže za zdaj, nimajo potrebnih 46 glasov za njeno razrešitev.