Kdo bodo ministri

Mandatar je razkril karte

T.L./STA
18. 10. 2016, 21.17
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Andrej Plenković, mandatar za sestavo hrvaške vlade, je potrdil kandidate za ministre.

Reuters
Andrej Plenković

Predsednik HDZ in mandatar za sestavo hrvaške vlade Andrej Plenković je danes potrdil medijska ugibanja o kandidatih za ministre v prihodnji hrvaški vladi. Pričakuje, da bodo v sredo v hrvaškem saboru potrdili njegovo vlado z 19 ministri in da bo potem uradno prevzel položaj predsednika vlade od dosedanjega premierja Tihomirja Oreškovića.

Komu je zaupal podpredsedniška mesta

Plenković je po večdnevnih pogovorih s potencialnimi kandidati danes potrdil, da bodo podpredsedniki vlade Davor Ivo Stier, Damir Krstičević in Martina Dalić ter Ivan Kovačić iz Mosta neodvisnih list.

Dosedanji poslanec v Evropskem parlamentu in Plenkovićev tesni sodelavec med volilno kampanjo Stier bo prevzel tudi vodenje ministrstva za zunanje zadeve, medtem ko je upokojeni general hrvaške vojske Krstičević kandidat za obrambnega ministra.

Mandatar je zaupal Dalićevi ministrstvo za gospodarstvo. Dalićeva je bila ministrica za finance v vladi premierke Jadranke Kosor, a je medtem tudi zapustila HDZ zaradi nestrinjanja s prejšnjim predsednikom stranke Tomislavom Karamarkom. Kovačić bo na čelu ministrstva za upravo.

Predstavitev ministrov v sredo

Plenković je dejal, da so mediji danes že objavili kandidate za ministre ter da jih bo podrobneje predstavil v sredo v saboru.

Kot je znano, bo Zdravko Marić ostal minister za finance, kar je bil že v Oreškovićevi vladi.

Hrvaška javnost je s posebno pozornostjo spremljala, ali bo na položaju ostal protislovni minister za kulturo Zlatko Hasanbegović, ki velja za ikono desnice, a bo zgodovinar, ki ne skriva simpatij do Neodvisne države Hrvaške in ustaškega gibanja, nadaljeval svoje politično delovanje kot poslanec v saboru.

Plenković je danes na novinarski vprašanje potrdil, da je ministrstvo za kulturo namenil Nini Obuljen, ki je bila pred leti pomočnica ministra na ministrstvu za kulturo. Njeni kandidaturi so v preteklih dneh ostro nasprotovali Hasanbegovićevi privrženci iz nekaterih veteranskih in desničarskih združenj.

Nov obraz v vladi bo Nada Murganić, ki bo vodila novo ministrstvo za demografijo, družino, mlade in socialno politiko. Širši hrvaški javnosti pa sta bolj ali manj neznana bodoča ministrica za regionalni razvoj in sklade EU Gabrijele Žalac iz Vinkovcev in minister za znanost, izobraževanje in šport Pavo Barišić iz Splita.

Dosedanji minister za regionalni razvoj Tomislav Tolušić bo nadaljeval mandat v Banskih dvorih kot minister za kmetijstvo. Novi minister za zdravstvo bo povratnik v HDZ Milan Kujundžić, ki je bil kandidat desničarske stranke Hrvaška zora na prejšnjih predsedniških volitvah.

Ministrstvo za delo in pokojninski sistem bo v rokah Tomislava Ćorića, ministrstvo za turizem pa v pristojnosti Garija Cappellija, dolgoletnega župana Malega Lošinja. Minister za veterane bo še naprej upokojeni general hrvaške vojske Tomo Medved.

Plenković namerava ministrstvo za morje, promet in infrastrukturo prepusti dosedanjemu ministru Olegu Butkoviću, ministrstvo za prostorno ureditev in gradbeništvo pa Lovru Kuščeviću.

Večina dosedanjih Mostovih ministrov bo nadaljevala svoje delo iz prejšnje vlade. Vlaho Orepić, Ante Šprlje in Slaven Dobrović bodo tudi v prihodnje ministri za notranje zadeve, pravosodje ter varstvo okolja, kar je v ponedeljek potrdil predsednik hrvaškega sabora in šef Mosta Božo Petrov.

Plenković bo v sredo v saboru predstavil tudi program 14. hrvaške vlade, potem pa bo sledilo glasovanje o podpori novi desnosredinski vladi HDZ in Mosta. Za položaj mandatarja je Plenković zbral 91 podpisov poslancev, kar zagotavlja potrebno nadpolovično večino v 151-članskem parlamentu.

Iz Banskih dvorov so danes napovedali, da bo v sredo tudi primopredaja oblasti med Oreškovićem in Plenkovićem.