Neverjetno

Kdo napada srbske policiste?

uk
17. 8. 2016, 17.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Več kot 200 oseb je v letošnjem letu napadlo policijske uslužbence. Med njimi so huligani, pijani vozniki in celo starlete. In kot kaže, se bo trend napadov na policiste do konca leta še povečal.

Facebook
Starleta Dušica Jevdenović je s solzivcem spravila policista v nezavest.

Eden najhujših napadov na policista se je v Srbiji zgodil junija, ko je policista napadel 37-letni Miljan Đurašinović, sicer profesionalni ultimativni borec. Njegovo profesionalno ime je Tasmanski vrag. Miljan je pritekel do policista in ga od zadaj udaril v zatilje s takšno močjo, da je ta izgubil zavest. Policist je sicer ena od prič proti Miljanu, ki je bil aretiran zaradi družinskega nasilja. Grozil je namreč, da bo svojo ženo živo zažgal.

Eden od 196 

Nekateri napadalci so poskušali policistom celo odvzeti orožje. 

Tasmanski vrag je le eden od mnogih, ki so napadli policiste v tem obdobju. Policisti so poleg napadov na svoje kolege obravnavali tudi 405 primerov oviranja pri izvrševanju dolžnosti. Policisti so navadno tarče napadov pri posredovanju pri kaljenju javnega reda in miru, v večini teh primerov obravnavajo namreč pijane osebe, ki se ne znajo nadzorovati. »Pogosti napadi se zgodijo tudi med protesti, športnimi dogodki in pri ustavljanju alkoholiziranih voznikov,« je povedal preiskovalec beograjskega centra za varnost Saša Đorđević. Dodal je, da vseh napadov na policiste preprosto ne morejo preprečiti, jih je pa mogoče omiliti s posebnimi treningi.

Kriva država?

Predsednik neodvisnega sindikata policistov Velimir Lukić je dejal, da prihaja do tovrstnih napadov v glavnem zaradi tega, ker država nima jasne politike glede tega problema. »Kazni za napadalce so smešno nizke, država pa ne smatra, da pomeni napad na policista pravzaprav napad na državo,« je pojasnil Velimir. »Mi ščitimo vse ljudi, ne glede na to, kaj so. Tudi če so kriminalci. Imamo posebne treninge, a tudi mi smo ljudje iz mesa in krvi. Smo starši, sinovi, mnogi pa se do nas obnašajo kot da smo roboti,« je dodal.

Zabeleženih je bilo 196 hujših napadov na organe pregona, pri čemer so bili nekateri policisti resno poškodovani.

Odmevni napadi

Enega hujših napadov je doživel policist, ko je poskušal aretirati moškega z imenom Nišlija (36), ki se je stepel z drugim moškim. Nišlija je nato napadel policista in ta jo je odnesel z odprtim zlomom golenice, drugemu policistu pa je zlomil roko.

Policist je nastradal tudi pri aretaciji brata mestne svetnice in starlete Dušice Jevdenović. Moški je namreč policistu grozil s plinsko pištolo, in ko ga je policist želel aretirati, ga je Dušica poškropila s solzivcem, policist pa se je od bolečin celo onesvestil.

Še en napad se je zgodil, ko je policist poskušal aretirati preprodajalca drog Ivana S. Ta je policistu zlomil roko. Kljub temu napadu se je Ivan hitro spet znašel na prostosti, kar po mnenju policijskega sindikata dokazuje, da napadov na policiste država ne jemlje posebno resno.