(Ne)zavarovani delavci

Delodajalci jih ne odjavijo iz zavarovanja

lt/sta
17. 8. 2016, 17.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Goran Lukić in Goran Zrnić iz Svetovalnice za migrante sta predstavila težave delavcev, ki so podali izredno odpoved delovnega razmerja, delodajalci pa jih niso želeli odjaviti iz obveznega zavarovanja.

lt
Zavod za zaposlovanje bi moral nadomestilo za brezposelnost izplačevati takoj, ko ugotovi, da je delovno razmerje prenehalo.

Kje je razlog za te prakse, po mnenju Zrnića vedo zgolj delodajalci sami, a v svetovalnici od institucij v takšnih primerih pričakujejo več človečnosti. Delodajalci po mnenju Zrnića, zagovornika pri svetovalnici, delavcev praktično ne želijo odjaviti. Delavec mora nato sprožiti postopek ugotavljanja lastnosti zavarovanca na Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (Zpiz), na osnovi katerega je lahko šele po nekaj mesecih odjavljen iz obveznega zavarovanja.

Delavski aktivisti se sprašujejo, zakaj delodajalci ne odjavljajo delavcev iz pokojninskega zavarovanja.

Kot je izpostavil Lukić, delavec v tem času ne more uveljaviti pravice do denarnega nadomestila na zavodu za zaposlovanje, ker je uradno pri delodajalcu še vedno prijavljen. Dodal je, da delodajalca odjava delavca z zavoda stane pol ure, pa še to ob težavah z računalnikom, delavca pa to stane več mesecev.

Sistem bi bilo po njegovem mnenju treba urediti s poostrenim nadzorom in uvajanjem sankcij, saj se delodajalci po mnenju Zrnića zavedajo, da ne bodo kaznovani, in je to zadnja stvar, ki jim pade na pamet. Tudi če en dan pride odjavit delavca za šest mesecev nazaj, se ne zgodi nič, je poudaril.