Črna kronika

Nekdanji vodja pohorske vzpenjače zavrača očitke

G.G./STA
17. 8. 2016, 16.46
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Tako kot pred dvema mesecema nekdanji direktor Športnega centra Pohorje in Smučarskega kluba Branik Drago Rataj je danes očitano poslovno goljufijo pri vzdrževanju Pohorske vzpenjače zanikal tudi drugi obtoženi, nekdanji vodja vzpenjače Srečko Jesenšek.

STA
Tožilstvo je Jesenšku v zameno za priznanje krivde ponudilo pogojno kazen enega leta in šest mesecev zapora s preizkusno dobo treh let ter poplačilo polovice povzročene škode, a na to ni pristal.

Jesenšek je na današnjem predobravnavnem naroku na Okrožnem sodišču v Mariboru zanikal, da bi skupaj s sodelavci izstavljali mariborski občini račune za dela na Pohorski vzpenjači, ki niso bila opravljena. "Krivde ne priznam in v celoti zavračam vse očitke iz obtožnice," je dejal.

Tožilstvo Rataju in Jesenšku očita storitev kaznivega dejanja poslovne goljufije, zaradi katere je nastala velika premoženjska korist ali škoda. V letih 2008 in 2009 naj bi namreč zavestno zaračunavala mariborski občini dela na področju investicijskega vzdrževanja vzpenjače, ki pa niso bila opravljena. Po navedbah tožilstva sta s tem občino oškodovala za nekaj več kot 60.000 evrov, medtem ko na občini navajajo, da so bili oškodovani za 327.000 evrov.

Tožilstvo meni, da je Jesenšek kot takratni vodja Pohorske vzpenjače pregledal in podpisal račune, ki so bili izstavljeni občini. Po besedah njegovega odvetnika pa je bil na Pohorski vzpenjači vpeljan dvotirni sistem upravljanja, ravnanje, na katerega se nanaša obtožnica, pa naj ne bi bila v domeni Jesenška. Slednji je bil po besedah odvetnika zadolžen za prodajo vozovnic, zasneževanje smučišč in podobna dela, in se naj ne bi spuščal v vsebino naročilnic, ki niso zadevala teh del.

Predobravnavni narok za Rataja je bil izveden sredi junija, Jesenšek pa je bil takrat iz zdravstvenih razlogov odsoten. Na začetku je bil skupaj z njima obtožen tudi nekdanji tehnični vodja Pohorske vzpenjače Robertino Ribič, a je predhodno sklenil sporazum o priznanju krivde. Sodnica Barbara Nerat je začetek glavne obravnave razpisala za 5. oktober.