Slovenija

Poklon ustanovitelju stranke Andreju Bajuku

lt/sta
17. 8. 2016, 16.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

V ponedeljek je minilo pet let, odkar je v 68. letu starosti umrl prvi predsednik NSi, nekdanji predsednik vlade in finančni minister Andrej Bajuk. Vodstvo s predsednico NSi Ljudmilo Novak je včeraj ob 12. uri na ljubljanskih Žalah položilo cvetje in počastilo obletnico njegove smrti, so sporočili iz NSi.

Nova Slovenija
Vrh stranke NSi se je na ljubljanskih Žalah poklonil ustanovitelju in prvemu predsedniku stranke.

V Novi Sloveniji se Bajuka spominjajo kot velikega človeka in humanista, ki je z ustanovitvijo Nove Slovenije botroval ohranitvi krščanske demokracije v Sloveniji. Kot finančni minister je sprejel pomembne ukrepe, ki so pripomogli k razvoju Slovenije ter blaginji državljank in državljanov, je zapisano na spletni strani NSi. V spomin na nekdanjega predsednika so leto dni po njegovi smrti v NSi vsakoletni poletni tabor poimenovali po njem.

NSi iz razkola na desnici

Leta 2000 je Andrej Bajuk vodil vlado, v vladi Janeza Janše pa je bil minister za finance. Leta 2008 se je po izpadu NSi iz parlamenta na volitvah umaknil z vrha stranke in iz aktivne politike. Do neke mere nosi tudi odgovornost za razkol na desnici in še vedno aktualno identitetno krizo stranke NSi.

Na prelomu tisočletja je med vodenjem vlade izstopil iz stranke SKD + SLS, ker se ni strinjal s predlogom spremembe volilnega sistema. Tedaj se je strinjal s prvakom SDS, da Slovenija potrebuje večinski volilni sistem, njegova stranka pa je podprla liberalce in uzakonila proporcionalni volilni sistem.