PROTESTNIKI?

Streljali na novinarje

uk
11. 8. 2016, 07.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Brazilska policija preiskuje, kdo je streljal na skupino novinarjev, ki jih je po Riu peljal poseben avtobus. So bile na delu kriminalne združbe ali celo protestniki proti olimpijskim igram?

Reuters
Streljanje

Brazilska policija ima že tako ali tako veliko dela, v času olimpijskih iger pa mora biti še precej bolj pozorna, saj si brazilska vlada nikakor ne želi hujših incidentov. Toda kljub množični prisotnosti policistov in vojakov na ulicah Ria je do takšnega incidenta prišlo. Za zdaj neznana oseba je streljala na avtobus, v katerem so se vozili novinarji od Barre do olimpijskega parka. Po informacijah policije naj bi bilo na avtobusu 12 ljudi. Na srečo nihče ni bil huje poškodovan, razbito steklo je le malo porezalo turškega novinarja.

Reuters
Ni še znano, ali so avtobus napadli protestniki ali je šlo za delo kriminalcev.

Potniki so prepričani, da ni šlo za projektil, temveč za strel iz pištole.  

Demonstracije

Policija je morala večkrat posredovati zaradi demonstracij proti olimpijskim igram, saj velik del Brazilcev, predvsem revnejšo prebivalstvo, meni, da so igre nepotrebne in bodo prinesle dokončen finančni zlom Brazilije. Zato mnogi menijo, da je avtobus napadel eden od protestnikov, čeprav bi lahko šlo tudi za napad katere od kriminalnih združb.

Eden od novinarjev, ki je bil na avtobusu, je pozneje povedal, da je sedel v zadnjem delu avtobusa. »Slišal sem strel in pokanje stekla. Takoj smo vedeli, kaj se je zgodilo. Vsi smo se vrgli na tla. Voznik je ustavil avtobus kakšno minuto po strelu in ljudje so mu začeli vpiti, naj pelje naprej. Po nekaj minutah je prišla policija in nas pospremila v olimpijski park,« je povedal neimenovani novinar. 

Reuters
Potniki so se takoj po strelu vrgli na tla in vpili vozniku, naj ne ustavlja.

Drugi incident

Pred nekaj dnevi se je zgodil podoben incident, ko je član kriminalne združbe streljal na policijsko brezpilotno plovilo in skoraj zadel skupino novinarjev v bližnji stavbi. Takrat strel novinarjem ni bil namenjen, tokrat pa je očitno nekdo vendarle želel napasti avtobus. Policija sicer ne izključuje možnosti, da je šlo za naključni strel, prav tako še ni potrdila, da je šlo za strelno orožje, a so potniki dejali, da so razločno slišali repetiranje pištole in nato strel. Nekateri uporabniki svetovnega sveta menijo, da je šlo za strelca, ki si je samo zaželel svojih pet minut slave. 

Reuters
Streljanje