Slovenija

Spodletel rop na Ptuju

Gabrijel Toplak, T.L.
10. 8. 2016, 17.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Romunski državljani naj bi se v noči na ponedeljek pripeljali pred nakupovalno središče in poskušali ukrasti bankomat tako, da so ga vlekli z vozilom. To jim ni uspelo, saj so jih prehiteli organi pregona. Razbežali so se po sosednjem naselju.

Gabrijel Toplak
Kraj, kjer je bil še pred kratkim vgrajen bankomat, so pristojne službe takoj zavarovale.

V noči na ponedeljek je pred Sparom v Rabelčji vasi na Ptuju potekala prava drama, kot smo je vajeni v akcijskih filmih.

Iskanje s helikopterjem

Tiskovni predstavnik Policijske uprave Maribor Miran Šadl je pojasnil: »Več neznancev je v ponedeljek zjutraj, nekaj po 2. uri, skušalo ukrasti bankomat. Odpeljati so ga želeli z vlečenjem z vozilom, a jim ni uspelo, zato so zbežali. Policija je takoj zavarovala širše območje prizorišča kaznivega dejanja in še vedno opravlja ogled kraja dejanja. S pomočjo helikopterja pregleduje okolico,« je zapisal še isti dan.

V zvezi z dejanjem so iskali tri romunske državljane, ki so jih med begom s kraja kaznivega dejanja opazili v gozdu na območju Krčevine pri Vurbergu. »Mogoče je, da osumljenci uporabljajo osebni avtomobil znamke Audi A6, temne barve, starejše izdelave, z veliko verjetnostjo romunskih registrskih oznak,« je zapisal Šadl in včeraj dodal, da policisti in kriminalisti nadaljujejo policijsko preiskavo.

Gabrijel Toplak
Na parkirišču naj bi se po besedah domačinov že nekaj časa v nočnih urah zbirali neznanci.

Dela niso končali

Nad bankomatom so »bdeli« varnostniki podjetja Varnost Maribor. Milan Vačovnik, svetovalec uprave za kakovost, pravi, da so tega dne v varnostnonadzorni center iz sistemov tehničnega varovanja bančnega avtomata in trgovskega središča prejeli več alarmov. »Intervencijska služba in policija sta na kraj prispeli hitreje, kot so storilci pričakovali. Na parkirišču so pustili kombinirano vozilo, v katerega so hoteli bankomat naložiti. Z razbitjem izložbenega okna in poškodovanjem avtomata so naredili precejšnjo materialno škodo, a sta jim sistem tehničnega varovanja in hitro posredovanje preprečila, da bi dokončali svojo namero,« pojasnjuje Vačovnik.

Presenečeni domačini in delavci

Tudi zaposleni so bili precej začudeni, ko so navsezgodaj pred trgovino zagledali policiste. »Že ko sem se peljala, je nad menoj krožil helikopter. Pred trgovino pa razbito steklo in bankomat, ki je bil dobesedno iztrgan iz stene in nekako odprt,« je opisala začetek delovnega tedna tam zaposlena. Ali jim je denar uspelo vzeti ali ne, ni vedela, je pa njenih oceni šlo za rop, ki so ga opravili profesionalci.

Tudi okoliški stanovalci so se imeli veliko za pogovarjati. »Večkrat ponoči slišim vzklike pred nakupovalnim središčem in cviljenje avtomobilskih gum, kar pomeni, da se tukaj mnogi zbirajo. Mogoče bi dejanje lahko povezal s tujimi berači, ki jih včasih srečam v bližini vhoda v trgovino. Kot vse kaže, so slovenske nepridiprave tokrat prehiteli romunski,« je v ponedeljek zvečer, tik pred zaprtjem trgovine, modroval bližnji stanovalec Franjo.

Strah med ljudmi

V Krčevino pri Vurbergu se je včeraj dopoldne odpravila tudi ekipa Sveta24 in pri tamkajšnjih domačinih preverjala, ali so videli kaj nenavadnega. Na vprašanje, ali so opazili kakšne Romune, ki naj bi se skrivali tam, se jih je večina prestrašila. »Nimam dobrih izkušenj z njimi. Pred časom so nas obiskali, vendar je takrat sosedom in nam izginilo nekaj gradbenega orodja. Priznam, da zdaj ne bom mirno spala, dokler jih ne najdejo,« je potarnala starejša ženica iz Krčevine pri Vurbergu.

Malo bolj je bil zgovoren skoraj 50-letni domačin, ki je sicer ponedeljek, kot je povedal, večji del dneva preživel na Ptuju, kjer je bil tradicionalni Ožbaltov sejem. »Šele zvečer sem izvedel, kaj se je zgodilo in da naj bi se storilci zatekli v naše kraje. Nikjer jih nisem videl, niti kakšnega neznanega avta ne. Od enega izmed domačinov pa sem vseeno slišal, da so jih večkrat videli na Vurberku, v bližini tamkajšnje motokros proge. Tam naj bi imeli svojo 'bazo', saj je območje precej oddaljeno od ceste,« je pojasnil.

Osumljeni Romun zvečer na zaslišanju 

Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Maribor so včeraj ob 21. uri na zaslišanje k dežurni preiskovalni sodnici Okrožnega sodišča na Ptuju privedli 33-letnega državljana Romunije, ki je utemeljeno osumljen, da je v sostorilstvu z vsaj še tremi državljani Romunije storil dve kaznivi dejanji tatvin in kaznivo dejanje velike tatvine, so danes v večernih urah sporočili iz PU Maribor.

Med 6. in 8. avgustom naj bi v Dvorjanah v občini Duplek in na Ptuju izvršili tatvino kombiniranega vozila znamke Ford Transit in tatvino osebnega avtomobila znamke Ford Focus. Obe vozili so v ponedeljek okoli 2. ure uporabili pri vlomu v trgovino Interspar na Ptuju, od koder so poskušali odtujiti bankomat. Z osebnim avtomobilom so namerno trčili v izložbeno steklo in ga razbili. Po vdoru so s pomočjo kombiniranega vozila in z uporabo zategovalnih pasov (gurten) izvlekli bankomat, ki so ga poskušali naložiti v nakladalni del kombiniranega vozila, kar pa jim zaradi odziva bližnjih občanov, ki so obvestili policijo ni uspelo, s kraja pa so nato pobegnili.

Skrili so se v gozdu

Po begu s kraja dejanja so se skrili v gozd na območju Krčevine pri Vurberku, za tem pa so se nameravali odpeljati z osebnim avtomobilom, znamke Volkswagen Passat, ki so ga predhodno, z namenom pobega, parkirali v bližini cerkve v Dvorjanah. Tam so policisti prijeli 33-letnega Romuna, ostali sostorilci pa so uspeli pobegniti.

Zoper privedenega romunskega državljana je preiskovalna sodnica sinoči odredila sodno pridržanje, danes ob 13.00 pa ga je zaslišala. Po zaslišanju je zoper njega odredila pripor.

Ob tej priložnosti se policisti in kriminalisti PU Maribor zahvaljujejo občanom, ki so bili priče vlomu in so svoja zaznavanja in opažanja sporočali policiji na telefonsko številko 113 ter pomagali pri iskanju storilcev.