Črna kronika

Pijana Jadranka zabodla moža Antona

Robert Marin
19. 12. 2015, 07.16
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Jadranka Jaklič je po vnovičnem sporu z možem Antonom zgrabila kuhinjski nož in ga z njim zabodla v neposredno bližino srca.

Arsen Perić
Obdolžena Jadranka Jaklič je kaznivo dejanje zagrešila v stanju neprištevnosti, takšni pa po zakonu ne sodijo v zapor, temveč na psihiatrijo.
Krvavi incident se je zgodil 2. oktobra okrog 13. ure v Mali vasi pri Grosupljem.

Pred ljubljanskim okrožnim sodiščem se je za Jadranko Jaklič iz okolice Grosupljega včeraj začela glavna obravnava za izrek ukrepa obveznega psihiatričnega zdravljenja.

Zagovornik Jakličeve je še pred začetkom naroka sodišču predlagal izločitev javnosti, češ, da bo med obravnavami govora o zdravstvenem stanju oziroma duševnih težavah obdolženke, strinjal se je tudi tožilec, sodnica Alja Kratovac pa je predlogu delno ugodila in javnost izločila v delu, ko je bil zaslišan izvedenec psihiatrične stroke Dragan Terzič.

Zadela ga je v neposredno bližino srca

Krvavi incident se je zgodil 2. oktobra okrog 13. ure v Mali vasi pri Grosupljem, kjer Jadranka živi z možem Antonom in otroki, do njega pa je pripeljal že dlje časa trajajoč konflikten odnos med partnerjema, začinjen z duševnimi težavami in alkoholom. Kritičnega dne sta Jadranka in Anton spet pregloboko pogledala v kozarec in se sprla, zaradi česar je ona zgrabila kuhinjski nož s 15 centimetrov dolgim rezilom in Antona zabodla v levo stran prsnega koša, rezilo pa je doseglo neposredno bližino srca. Življenje je Antonu rešila takojšnja zdravniška oskrba, tako da je ostalo le pri poskusu kaznivega dejanja uboja, za kar je sicer po zakonu predvidena kazen od 5 do 15 let zapora.

Ni imela v oblasti ravnanja, ni se zavedala dejanja

Toda Jadranka je kaznivo dejanje zagrešila v stanju neprištevnosti, takšni pa po zakonu ne sodijo v zapor, temveč na psihiatrijo. Zaradi duševnih težav in popitega alkohola »v kritičnem času ni imela v oblasti svojega ravnanja niti se ni zavedala svojega dejanja«. Alkotest je pokazal, da je imela Jadranka v usodnem trenutku kar 1,7 promila alkohola v krvi. Po predstavitvi predloga za izrek obveznega zdravljenja se je narok mimo oči javnosti nadaljeval z zasliševanjem psihiatra Terziča, na prihodnjih obravnavah pa bo poleg nekaterih prič zaslišan tudi oškodovanec.