Slovenija

Ivica iz Kranja plačala 1200 evrov za čudežno blato

Sašo Avramovič
19. 12. 2015, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Bralka Ivica je kupila domnevno čudežno blato, zanj pa odštela 1200 evrov. Blato ji pri zdravstvenih težavah ni pomagalo, prav nasprotno. Končni rezultat so prazna denarnica in živordeči izpuščaji na koži.

Sašo Avramovič
Čudežno mineralno blato.

Youtube
Davor Pernjek, lastnik podjetja Persiangel, s sedežem v Zabukovju.

Mirna, urejena in prefinjena. Takšna je bralka Ivica iz Kranja, ki šteje 79 pomladi. A leta so pri Ivici naredila svoje, saj ima, žal, kar nekaj zdravstvenih težav. Bolijo jo vratna vretenca, vneto ima želodčno sluznico, težave ima tudi z mehurjem in s hrbtenico. Prav zato so se ji zasvetile oči, ko je slišala za domnevno čudežno mazilo oziroma mineralno blato, ki ga prodaja podjetje Persiangel.

»Skušnjava me je premamila«

»Reklamo podjetja Persiangel za mineralno blato sem zasledila sredi lanskega avgusta na enem od gorenjskih radiev. Davor Pernjek iz omenjenega podjetja je poslušalcem predstavil blato, ki naj bi izviralo iz nekega jezera v Iranu. Dokazano naj bi bilo, da vsebuje številne minerale, ki pozdravijo vse vrste bolezni, tudi luskavico. Poudaril je, da je treba na mesta, kjer človeka boli, nanesti tanko plast blata in pokriti s folijo. Po eni uri je treba sprati z mlačno vodo, pozitivni rezultati pa naj bi se pokazali že po štirinajstih dneh. Poimenovali so ga čudežno mazilo. Slišalo se je zares nenavadno, a skušnjava je tudi mene premamila,« opisuje Ivica in dodaja, da jo je sprva zmotila visoka cena, 1200 evrov, po drugi strani pa je bila prav zaradi tako visokega zneska še bolj prepričana, da je blato zares učinkovito.

»Odločila sem se za naročilo enega kilograma, Pernjek mi ga je že takoj naslednji dan dostavil na dom, jaz pa sem mu izročila gotovino.« Do tukaj je zgodba povsem »normalna«, a kaj kmalu so se stvari začele obračati.

Sašo Avramovič
Na računu je zapis pod nazivom- Mini družinski paket, vrtnarske storitve na farmi.

Naletela na ignorantski odnos

Po treh mesecih vztrajnega in doslednega mazanja z blatom na štirih mestih po telesu vse skupaj ni prineslo niti najmanjšega izboljšanja. Prav nasprotno, občasno se je stanje celo poslabšalo. »Edina sprememba je nastala na koži; pojavili so se živordeči izpuščaji, ki so bili prisotni, dokler sem se mazala, torej tri mesece. Po mojem prepričanju gre za alergijo na mazilo. O vsem tem sem podjetje obvestila, naletela pa sem na ignorantski odnos, ki ga kažejo do kupcev, če z izdelkom niso zadovoljni. Na pisna sporočila mi sploh niso odgovorili, prav tako so večkrat prekinili telefonski pogovor. O kakšnem vračilu denarja, ki sem ga zahtevala, pa sploh nočejo slišati.« 

»Zanimiv« telefonski pogovor je doživela nedavno, 3. decembra, ko je še zadnjič poklicala podjetje, oglasil pa se je (tako se je sam predstavil) šestdesetletni zdravnik. »Prvo vprašanje, ki mi ga je zastavil, je bilo: Ali verjamete v angele? Podobno vprašanje (Ali verujete v boga?) mi je zastavil Pernjek, ko mi je dostavil blato. Zdravnik je po telefonu nadaljeval: 'To blato bo pomagalo samo tistemu, ki verjame v angele in ki se bo znal sam prepričati, da mu pomaga. Z neverniki pa imamo večje težave.' Ker se z njim nisem strinjala, je pogovor nato prekinil.« Kot je dejala, jo je enkrat poklical tudi Pernjek sam in ji, ko mu je dejala, da blato ne deluje, dejal, da se zagotovo ni držala njihovih navodil, odgovorila pa mu je, da je ravnala natančno tako, kot so ji dejali.

Vrtnarske storitve na farmi

Zanimiv je tudi račun, ki ga je Pernjek poleg blata dostavil Ivici. V oči zbode zapis pod nazivom Mini družinski paket, vrtnarske storitve na farmi. »Pri izdaji tega računa je prišlo do napake ob zapisu. Naj pojasnim, da se naše podjetje ukvarja obenem s prodajo izdelkov, vrtnarskimi storitvami in transportno dejavnostjo. Če bi gospo takoj zmotila ta zapis oziroma napaka na računu, bi to takoj spremenili,« je dejal Pernjek, lastnik podjetja Persiangel, ki ima sedež v Zabukovju pri Sevnici. Pojasnil je, da so gospe prodali dva in ne en kilogram blata ter da je bilo blato, ki ga prodajajo, testirano v zdravilišču Laško.

»Pri vseh desetih testirancih je bil rezultat pozitiven. To pomeni, da lahko upravičeno trdimo, da pomaga.« Dodal je, da pri njih ne prodajajo le blata, ampak tudi ljudi dejansko nekako pripravijo do tega, da energetsko sprostijo svoje kanale oziroma da se začnejo zdraviti. »Povedali smo ji, da se mora sprostiti in biti pozitivno naravnana. Delala je po svoje in ni dejansko sledila navodilom. Zdaj ona nas prepričuje, kako se izdelek uporablja. Gospa ima problem, da je blazno zagrenjena,« je ostro dejal Pernjek, na koncu pa zaključil, da bodo Ivici vseeno vrnili celotno kupnino, torej 1200 evrov.

Arhiv Svet24
Na zdravstvenem inšpektoratu so obravnavali predstavitev izdelka mineralnega blata na www.persiangel.com.

Obravnavali so predstavitev izdelka

Z zgodbo smo se obrnili tudi na zdravstveni inšpektorat RS, od koder so nam pojasnili, da podjetja Persiangel (s sedežem v Zabukovju) še niso obravnavali. So pa pri podjetju Davor Pernjek, s. p., iz Radomelj v letošnjem februarju obravnavali predstavitev izdelka mineralno blato Persiangel na spletni strani www.persiangel.com. »V času pregleda je bil izdelek predstavljen z nedovoljenimi zdravstvenimi trditvami, zato je bil voden tudi prekrškovni postopek,« so zaključili na zdravstvenem inšpektoratu RS.