Slovenija

Deset odstotkov vrednosti vsakega posla naj bi v gotovini pobiral kar Jure Janković

Žiga Kariž
19. 12. 2015, 06.59
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Čeprav je Zoran Janković s kriminalisti zaradi pogostih obiskov verjetno že na »ti«, si prav gotovo ni želel, da mu v sredo na vrata potrkajo že ob 6. uri. A če uspešno upravljaš s posli celega mesta, si pač marsikdo zaželi ogledati, kako se ustvarja čarovnija.

STA
Podkupnino naj bi pobiral kar Jure Janković.

STA
Ranko Mimović in Stanko Petrič

Kdo je Ranko Mimović?
Nekdanji vodilni v podjetju CPL, katerega del je bil tudi KPL, je moral na zatožno klop sesti zaradi protipravne pridobitve 2,2 milijona evrov. Mimović je leta 2013 kupil več zemljišč po Ljubljani, ki naj bi bila pred tem v lasti ciprskih podjetij družine Janković, MOL pa naj bi jih spremenila v zazidljiva.

Kot se je izkazalo, je policija poslovne metode našega župana proučevala že kar nekaj časa. Malo so opazovali, malce prisluškovali in na koncu, včeraj, še malce pobrskali. Da gre v resnici za čaranje, in ne običajno poslovanje, naj bi kriminalistom razkril Ranko Mimović, nekdanji lastnik podjetja KPL, ki je bil pravnomočno obsojen zaradi izčrpavanja podjetja.

Policisti naj bi glede na do zdaj objavljene informacije odkrili, da je ljubljanski župan v zameno za to, da je podjetje KPL dobivalo posle plačane vnaprej, predvidoma jemal 10 odstotkov vrednosti vsakega posla. In to kar v gotovini, ki naj bi jo pridno pobiral kar njegov sin Jure. Darko Majhenič iz NPU je za javnost povedal, da naj bi oškodovanje družbe KPL znašalo 150.000 evrov, a ker je MOL v času, odkar je župan Janković, s KPL opravila za več kot 150 milijonov evrov poslov, lahko sklepamo, da je imel Jure Janković veliko več dela, kot so zaznali policisti tekom preiskave.

V izjavi za javnost včeraj popoldne je župan zatrdil, da navedbe policije ne držijo, da ni nikdar prejemal nikakršnih podkupnin in ne bo odstopil. »Počakal bom, da se vse razišče, da odloči sodišče, nato pa bom zoper gospoda, ki me je ovadil, podal kazensko ovadbo.« Na vprašanje, ali gre za Ranka Mimovića, je odgovoril: »Gre za človeka, ki sem ga v življenju videl dvakrat po pet minut.«

Ups!

Policisti so v svoji tradicionalno skopi izjavi za javnost sporočili tudi naslednje: »Do kaznivih dejanj naj bi prišlo tudi pri nezakonitem posredovanju pri zaposlitvi javnega uslužbenca v javnem podjetju.« A za suhoparnim stavkom naj bi se skrival nič več in nič manj kot seksualni škandal. Med prisluhi županu naj bi zabeležili tudi nespodobno povabilo. V zameno za posredovanje pri direktorju Lekarne Ljubljana naj bi župan od tedaj brezposelne farmacevtke pričakoval spolne usluge. Farmacevtka danes dela v Lekarni Ljubljana. Ali so policisti del zgodbe, ki manjka, zabeležili ali celo opazovali, javnosti še ni znano.

Grega Wernig
Zoran Jankovič bo ukrepal šele po koncu preiskave, odstopil pa ne bo.

Nespodobna povabila

Da je župan Janković rad obkrožen z lepimi dekleti, ni nikakršna skrivnost. Govoric o tem, komu vse naj bi do boljšega življenja pomagal stik z županom, pa je bilo v preteklosti skoraj toliko kot izvedenih projektov v našem glavnem mestu. Zlobni jeziki trdijo, da naj bi se na njegov »šarm« ujele bivša poslanka Pozitivne Slovenije, nekdanja manekenka, pa televizijska voditeljica, danes uspešna poslovna ženska in še katera. Janković je včeraj očitno natančno vedel, pri čigavi zaposlitvi naj bi posredoval, saj je trditve policije zanikal in povedal, da naj bi bila ženska, o kateri je govor, v ljubljanskih lekarnah zaposlena že leto dni pred spornim dogodkom, ter še dodal: »Nikoli in nikdar nisem od nikogar zahteval spolnih uslug.«

Spremenjen razpis

Janković je odgovoril tudi na ugotovitve policije, da naj bi vplival na spremembo razpisne dokumentacije. »Res je. Res sem poklical na podjetje Vo-Ka, saj sem bil obveščen, da je razpisna dokumentacija prirejena zgolj za podjetje Hidrotehnik. Razpis so spremenili, k pogajanjem je bilo povabljenih več podjetij in na koncu je bilo izbrano podjetje Hidrotehnik in ne KPL. Izbrani pa so bili zato, ker so ponudili 41 odstotkov nižjo ceno kot v prvem razpisu. Tak je vedno kriterij na razpisih v Ljubljani. Najnižja cena.«

Kaj sledi?

Kakšno pot bo ubrala preiskava, lahko sklepamo iz tega, kar se dogaja s preiskavami, ki jih je bil Janković deležen v preteklosti. Kljub temu da se nekaterim vleče že dolga siva brada, sodnega epiloga ni doživela še nobena. Zakaj? Eden izmed naših virov, ki je del ene izmed preiskav zoper Jankovića, je za nas povedal, da naj bi mu celo na NPU priznali, da preiskave k življenju obudijo le takrat, ko to narekuje politični interes. Seveda neuradno.