Slovenija

Janković zanikal jemanje podkupnine in zahtevanje spolnih uslug

STA
18. 12. 2015, 17.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Ljubljanski župan Zoran Janković je v izjavi za medije danes zanikal jemanje podkupnin in zahteve po kakršnihkoli - tudi spolnih - protiuslugah. "Ne bom odstopil, počakal bom, da se zadeva reši," je napovedal. Sam verjame, da so na Mestni občini Ljubljana (Mol) vedno ravnali zakonito, kar se bo po njegovem mnenju izkazalo tudi v postopku.

Nikola Miljković
Župan Zoran Janković

Janković se je odzval na tri točke, na katere se nanaša preiskava, zaradi katere so v četrtek na Molu potekale preiskave. V prvi točki mu, kot je pojasnil, očitajo prejemanje podkupnine. "Ovadbo je podal pravnomočno obsojeni zapornik," je poudaril - neuradno gre za nekdanjega direktorja KPL Ranka Mimovića, česar pa ljubljanski župan ni želel potrditi.

Na podlagi te ovadbe iz marca 2014 je policija dobila možnost prisluhov, sledenja in "tudi, da pripravi navidezno primopredajo podkupnine".

"Trdim, da nič od tega ni res, da ni bilo nobene podkupnine," je dejal Janković. Policijo je pozval, naj predložijo dokaze oziroma fotografijo dejanja oz. prejemanja podkupnine. "Počakal bom na konec dela policije in sodišč, nato pa bom tega gospoda kazensko ovadil za krivo ovadbo," je še napovedal.

V drugi točki mu očitajo, da je na podlagi obiska predstavnika podjetja KPL poklical direktorja ljubljanskega javnega podjetja Vodovod-Kanalizacija (VO-KA) in mu naročil, naj spremeni razpisne pogoje za izbiro izvajalca za gradnjo komunalne infrastrukture na Rakovi jelši. "Res je," je povedal Janković, ob tem pa dodal, da je bil po navedbah predstavnika KPL razpis prirejen za Hidrotehnik. Zato je sam poklical direktorja VO-KA in mu naročil, naj "prehude pogoje" umaknejo iz razpisa.

Mol je sicer po objavi razpisa prejel štiri ponudbe, od tega so razpisnim pogojem ustrezale tri. Vsi ti trije ponudniki so bili na pogajanjih v mestni hiši. "Posla ni dobil KPL, ampak Hidrotehnik, njegova cena je bila za 41 odstotkov nižja od prvotno ponujene," je poudaril Janković. "To dokazuje, da pri nas posle dobijo tisti, ki ponudijo najnižjo ceno ob primerni kvaliteti," je menil.

Janković: Od nikogar nisem zahteval nobenih protiuslug

V tretji točki pa Jankoviću očitajo, da naj bi zahteval spolne usluge v zameno za pomoč pri zaposlitvi. "To je popolna neresnica. Nikoli od nikogar nisem zahteval nobenih protiuslug," je dejal. Dodal je še, da je bila "dotična gospa" v Lekarnah Ljubljana zaposlena že eno leto, preden naj bi se očitano mu dejanje zgodilo.

"Ne bom odstopil, počakal bom, da se reši," je tako zatrdil župan. "Ni prijetno," je dodal ob tem in spomnil, da je bil v treh letih že trikrat tarča raznih preiskav: v primerih Stožice, donacije in v primeru najnovejših očitkov. "Vse tri nimajo nobene osnove. Trdim, da smo delali zakonito, verjamem, zaupam, prepričan sem, da so moji sodelavci naredili vse v skladu z zakonodajo in verjamem, da se bo to v postopku tudi dokazalo," je zaključil.

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) so v četrtek opravili več hišnih preiskav,med drugim v prostorih Mola, VO-KA in neuradno tudi KPL. S preiskavami so iskali dokaze za sume jemanja in dajanja podkupnine, nezakonitega posredovanja in zlorabe položaja, s katerimi naj bi nastalo za 150.000 evrov škode.