Slovenija

Inšpekcija na Onkološkem inštitutu

STA
18. 12. 2015, 18.06
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Na Onkološkem inštitutu Ljubljana je v četrtek potekal inšpekcijski nadzor zaradi domnevno nezakonitega plačila nadurnega dela nekdanji pomočnici generalnega direktorja za pravna vprašanja, danes pa v. d. generalnega direktorja Zlati Štiblar Kisić.

STA
V obdobju, ko je Štiblar Kisićeva delala nadure, je bil direktor inštituta Janez Remškar.

Štiblar Kisićeva je med nadzorom pojasnila okoliščine svojega nadurnega dela in inšpektorju izročila pravno mnenje, ki pravi, da za nadurno delo pomočnika direktorja javnega zavoda ni potrebno soglasje ministra in da so upravičeni do plačila za nadurno delo, so sporočili z inštituta.

Mnenje glede dela pomočnikov direktorjev v javnih zavodih preko polnega delovnega časa je za onkološki inštitut pripravil inštitut za javno upravo pri ljubljanski pravni fakulteti. V njem Rajko Pirnat ugotavlja, da za nadurno delo pomočnika direktorja ni potrebno soglasje ministra in da so pomočniki direktorjev kot vsaki drugi javni uslužbenci, če jim je bilo nadurno delo zakonito odrejeno, upravičeni do plačila za to delo. Prav tako ugotavlja, da je za organizacijo delovnega procesa in zakonito poslovanje javnega zavoda odgovoren direktor inštituta, to pa je bil v obdobju, ko je Štiblar Kisićeva delala nadure, Janez Remškar, navajajo na inštitutu.

Ob tem Štiblar Kisićeva poudarja, da pravno mnenje potrjuje, da je bilo njeno nadurno delo in obračun nadurnega dela v skladu z zakonodajo. "Poleg tega moje ravnanje ni odstopalo o običajne prakse v slovenskem prostoru. Zdi se mi pomembno, da se to vprašanje razčisti, ker je to pogoj za zaupanje v moje delo in s tem za učinkovito opravljanje moje funkcije," je opozorila.

V skladu z inšpekcijskim postopkom bo Štiblar Kisićeva inšpektorju do srede posredovala dodatna pojasnila in na podlagi pravnega mnenja tudi interpretacijo zakonodaje glede spornih vprašanj. Pravno mnenje in interpretacijo zakonodaje je posredovala tudi predsednici in članom sveta inštituta, prav tako pa bo v naslednjih dneh interpretacijo predstavila članom upravnega in strokovnega kolegija inštituta.

Postopek inšpekcijskega nadzora je bil sprožen zoper v. d. generalnega direktorja Štiblar Kisićevo potem, ko je Remškar zoper njo sprožil postopek izredne odpovedi pogodbe o zaposlitvi in prepoved opravljanja dela zaradi pridobitve protipravne premoženjske koristi.

Gre za skupno 216 opravljenih nadur v obdobju od oktobra lani do junija letos, za katere je Štiblar Kisićeva prejela skupno 3269 evrov neto.