Črna kronika

Slovenci v Avstriji prodajali kokain

R.T.
21. 10. 2015, 11.24
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Koper so v tesnem sodelovanju z Avstrijskimi kriminalisti razkrili kriminalno združbo, ki se je ukvarjala s tihotapstvom in preprodajo prepovedane droge kokain iz Slovenije v Avstrijo.

PU Koper

3. oktobra 2015 so bili v zaključni kriminalistični preiskavi na območju Gradca v Avstriji pri poskusu prodaje 1,1 kg prepovedane droge kokain aretirani štirje slovenski državljani, in sicer:

- 30-letni slovenski državljan iz območja Ankarana,
- 23-letni slovenski državljana iz območja Kopra,
- 24-letni slovenski državljan iz območja Kopra in
- 23-letni slovenski državljan iz območja Kopra.

PU Koper

Na podlagi vseh zbranih dokazov je bilo ugotovljeno, da sta 30-letnik iz območja Ankarana in 23-letnik iz območja Kopra v sodelovanju s preostalima sostorilcema iz Slovenije v Avstrijo pretihotapila 1,1 kg prepovedane droge kokain, katerega so poskušali prodati na območju Gradca. Pri poskusu prodaje kokaina so bili vsi štirje aretirani, zasežena pa jim je bila prepovedana droga kokain.

Koprski kriminalisti so na podlagi obvestila o prijetju s strani Okrožnega sodišča v Kopra pridobili odredbe za hišne preiskave. Tako je bila zasežena manjša količina prepovedane droge kokain, tehtnica za tehtanje prepovedane droge, vrečke za pakiranje in nadaljnjo prodajo prepovedane droge, večje število GSM aparatov in ostalih elektronskih naprav ter drugi predmeti, ki bodo služili kot dokaz v nadaljnjem kazenskem postopku.

Vsi štirje slovenski državljani so bili po odvzemu prostosti na območju Gradca v Avstriji priprti, kriminalistična preiskava policij obeh držav pa se nadaljuje.

Zoper vse osumljene bo na Okrožno državno tožilstvo v Kopru podana kazenska ovadba zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja Neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog (po členu 186 KZ-1).

Vsi štirje slovenski državljani so bili po odvzemu prostosti na območju Gradca v Avstriji priprti, kriminalistična preiskava policij obeh držav pa se nadaljuje.

V slovenskem kazenskem zakoniku je zagrožena zaporna kazen za storitev kaznivega dejanja Neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog (po členu 186 KZ-1), v trajanju od 1 do 10 let.

Tudi tokrat se je izkazalo, da sodelovanje slovenske policije z varnostnimi organi tujih držav poteka izredno korektno, strokovno, zakonito, predvsem pa uspešno in učinkovito. Dejstvo je, da je organiziran kriminal že zdavnaj prestopil državne meje, kar zahteva mednarodno usklajene in načrtovane aktivnosti evropskih policij na področju boja zoper organiziran kriminal. Zaključena kriminalistična preiskava je le še en dokaz za to.