Svet

Begunska kriza dosegla vrelišče - Juncker si bo umazal roke

STA
21. 10. 2015, 10.31
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je spričo begunske krize za nedeljo popoldne sklical vrh EU-Balkan, je danes sporočila Evropska komisija. Na srečanju, na katerega so med drugim vabljeni premierji balkanskih in srednjeevropskih držav, tudi Slovenije, naj bi se dogovorili o skupnem delovanju, ki bi ga začeli uresničevati nemudoma.

Reuters

Srečanja v Bruslju naj bi se udeležili premierji Slovenije, Avstrije, Bolgarije, Hrvaške, Makedonije, Grčije, Madžarske, Romunije in Srbije, luksemburško predsedstvo Sveta EU ter visoki komisar ZN za begunce. Nanj so vabljeni tudi predstavniki evropske agencije za zunanje meje Frontex in evropskega azilnega urada EASO.

Slovenija je ob vse hujši stiski zaradi množičnega prihoda migrantov v torek zaprosila za pomoč EU pri soočanju z begunsko krizo. Pristojna ministrstva bodo po napovedih danes uradno zaprosila za pomoč v opremi za policijo in v policijskih silah ter za finančno pomoč.

Kot je komisija izpostavila v sporočilu za javnost, je spričo vse bolj kriznih razmer ob t.i. balkanski poti nujno močno okrepiti sodelovanje, posvetovanje in takojšnje ukrepanje.

Val beguncev, ki po balkanski poti prihajajo v Evropo, se je septembra valil iz Grčije prek Makedonije in Srbije na Hrvaško, od koder so veliko večino prepeljali na Madžarsko, do tam pa v Avstrijo in Nemčijo, ki je za večino beguncev ciljna destinacija. Potem ko je ta v soboto zaprla zeleno mejo s Hrvaško, se je tok beguncev preusmeril čez Slovenijo, ki opozarja na težave zaradi neorganiziranih in nenapovedanih prihodov beguncev iz Hrvaške.