Svet

Hrvaška nas nič ne vpraša, ampak pripravlja nov vlak z begunci

T.C.
20. 10. 2015, 22.09
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Na skrajnem vzhodu Hrvaške v Tovarniku so začeli vkrcavanje beguncev na danes že četrti izredni vlak, ki jih bo odpeljal proti Sloveniji, razen tega so iz začasnega tranzitnega centru v Opatovcu proti slovenski meji danes poslali skoraj 30 avtobusov z begunci.

Reuters

Reuters

Hrvaški notranji minister Ranko Ostojić je zvečer dejal, da je danes eden od izrednih vlakov pri Murskem Središću brez ustavljanja prispel v Slovenijo. Kot je pojasnil, so se s slovenskimi kolegi dogovorili glede koridorja za prevoz beguncev in migrantov, ki nadaljujejo pot proti Avstriji in Nemčiji.

"Mi rešujemo življenja, naj tudi oni to počnejo na enak način. Nihče ne bo ostal v Sloveniji, tako kot na Hrvaškem. Prepeljite jih proti državam, v katere so namenjeni," je izjavil minister. Znova je dejal, da nobena žica niti vojska ni preprečila sprejema beguncev. Ostojić ni želel komentirati današnje izjave hrvaškega premierja Zorana Milanovića, da je skrajni ukrep Hrvaške lahko tudi ograja ob meji s Srbijo. Povedal je, da se stanje spreminja iz dneva v dan.

V Opatovcu je bilo danes zvečer okoli 2000 ljudi, a novi nenehno prihajajo iz Srbije. Danes do 15. ure je na Hrvaško vstopilo skoraj 4000 beguncev in migrantov, od začetka begunskega vala pa že več kot 205.000 ljudi.

Reuters