Slovenija

Domnevni terorist Cernic: Tožilstvo ne razume poslovanja na črnem trgu

STA
21. 10. 2015, 11.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Na koprskem okrožnem sodišču se je začela glavna obravnava v sojenju Ivanu Cernicu, ki mu tožilstvo očita kaznivo dejanje terorizma, ker naj bi češkemu finančnemu ministru poslal pismo s strupeno snovjo, živosrebrovim kloridom. Cernic je ponovil, da je pri prodaji snovi, ki ni nevarna, verjel, da je naročnik pošiljke tudi njen prejemnik.

Youtube

Cernica, sicer italijanskega državljana, so decembra prijeli na območju novogoriške policijske uprave, potem ko je češko finančno ministrstvo novembra iz Slovenije prejelo sumljivo pismo, za katerega so ugotovili, da je vsebovalo smrtonosno dozo strupa. Takrat je češki finančni minister Andrej Babiš povedal, da je bilo pismo oddano v Sloveniji, poslano pa je bilo na njegov domači naslov.

Tožilstvo Cernicu očita še kaznivi dejanji neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi snovmi ter ponareditev listine, glavni očitek pa se nanaša na sum terorizma. Specializirana državna tožilka Bojana Podgorelec je tako zatrdila, da je obtoženi skupaj z drugimi še neidentificiranimi osebami zavestno sodeloval pri terorističnih dejavnostih.

Cernic, ki se je v tej fazi postopka odločil, da ne bo odgovarjal na vprašanja tožilstva in sodišča, je priznal nakup živosrebrovega klorida preko portala Ebay, kot popolnoma neresnične pa zavrnil obtožbe o terorizmu. 

Združba naj bi od češke vlade zahtevala, da na virtualni račun nakaže sprva 5000 bitcoinov v vrednosti okoli 1,6 milijona evrov, nato pa je zahtevo povišala na 6000 bitcoinov. V nasprotnem primeru naj bi zagrozili z uporabo strupene snovi na javnih površinah, grožnjo pa so podkrepili s pošiljkami s strupeno snovjo posameznim vladnim funkcionarjem.

Cernicev zagovornik Gorazd Gabrič pa je vložil pisno pojasnilo Cerniceve zagovornice v Italiji, da je promet z živosrebrovim kloridom v Italiji in znotraj držav EU z izjemo Slovenije prost, tudi sicer pa gre za nenevarno snov. Tožilka pa je odvrnila, da se očitek Cernicu ne nanaša na sam promet z omenjeno snovjo, ampak na njeno uporabo z namenom grožnje.

Cernic, ki se je v tej fazi postopka odločil, da ne bo odgovarjal na vprašanja tožilstva in sodišča, je priznal nakup živosrebrovega klorida preko portala Ebay, kot popolnoma neresnične pa zavrnil obtožbe o terorizmu. Kot je pojasnil, je na omenjenem portalu za nadaljnjo prodajo nabavil okoli 150 gramov snovi, za katero je odštel 150 evrov, živosrebrov klorid pa je nato preko spletnega črnega trga prodajal naprej v paketih po 10 gramov po ceni 20 evrov na paket.

Podobne prodaje je pred tem izvedel že petkrat, tudi v spornem primeru pa je dobil naročilo in paket poslal na naslov, ki mu ga je dal anonimni naročnik. Cernic je ob tem poudaril, da gre pri tožilstvu za nerazumevanje poslovanja na črnem trgu, ki temelji na anonimnosti, zato nihče ne uporablja pravega imena.

Poleg tega je bila pošiljka dobro zapakirana in zaprta, Cernic pa svojih sledi ni skušal zabrisati, saj sicer ne bi pošiljke odpravil preko poštnega urada vsem na očeh. Kot je zatrdil, mu ime Andrej Babiš ni pomenilo nič in mu tudi ne bi, če mu policisti ne bi povedali, kdo to je. Kot je še povedal, lahko prizna kvečjemu naivnost, ne pa terorizma.