Svet

Po aretaciji zaradi sumljive ure zapušča ZDA

STA
21. 10. 2015, 10.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Ameriški najstnik Ahmed Mohamed, ki so ga septembra v teksaškem Irvingu za krajši čas aretirali, ker so njegov izum, doma narejeno digitalno uro, v šoli zamenjali za bombo, se bo preselil v Katar. Primer 14-letnika je odjeknil po spletu, mladi izumitelj pa je odtlej dobil številna vabila izobraževalnih ustanov. Odločil se je za katarsko.

Twitter

Ob odmevnem Ahmedovem primeru so bili številni mnenja, da je bil najstnik zaradi svojega porekla in veroizpovedi deležen nepravične obravnave. Je pa mladenič zaradi odmevne aretacije med drugim prišel do srečanja z ameriškim predsednikom Barackom Obamo, ki ga je sprejel v ponedeljek, pa tudi številnih izrazov podpore in vabil.

Njegova družina je sedaj objavila, da se bodo vsi skupaj preselili v Katar, kjer je 14-letnik dobil štipendijo iz katarskega programa Mladi inovatorji.

Med uro angleščine je mladenič izum priklopil na elektriko in oglasila se je budilka, zaradi česar je nastal preplah. 

Mladenič je zapisal, da mu je Katar, ki ga je že obiskal, všeč, še posebej Doha, ker je to moderno mesto. "Tam sem videl številne šole, med njimi veliko kampusov znanih ameriških univerz," je v sporočilu njegove družine zapisal 14-letnik. "Mislim, da se bom veliko naučil in se ob tem tudi zabaval," je dodal.

Ahmed je septembra v šolo v Teksasu, iz katere se je medtem izpisal, prinesel svoj izum in ga navdušeno pokazal učitelju tehničnega pouka, ki mu je hladno priporočil, naj tega ne kaže naokrog. Med uro angleščine je mladenič izum priklopil na elektriko in oglasila se je budilka, zaradi česar je nastal preplah. Poslali so ga k ravnatelju, ki je poklical policijo. Ahmeda so vklenili in odpeljali v zapor, med zaslišanjem pa mu niso dovolili poklicati staršev.