Črna kronika

Soča usodna za 77-letnega kajakaša

mr
8. 8. 2014, 18.13
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Spust s kajaki po smaragdni lepotici se je v sredo tragično končal za 77-letnega nemškega turista, ki ga je med veslanjem nenadoma obšla slabost. Svojci, soproga in njegova sinova, so nesrečnika na brežini reke Soče oživljali zaman.

Kljub oživljanju svojcev in posredovanju tolminskih reševalcev je 77-letnik umrl na kraju nesreče.

V sredo okoli 13. ure so bovški policisti prejeli obvestilo, da je med spustom po reki Soči starejšega kajakaša oblšla slabost. Z zbiranjem obvestil je bilo ugotovljeno, da so se v vasici Čezsoča po smaragdni lepotici s tremi kajaki spustili člani nemške družine. V kajaku dvojcu sta sedela 77-letnik in njegov 47-letni sin, v drugih dveh kajakih pa 48-letna žena in 16-letni sin. Vsi so uporabljali ustrezno kajakaško opremo, in sicer neoprenska oblačila, zaščitne čelade in rešilne jopiče ...

Ob 13.10 pa je 47-letnik zaznal, da je njegovega 77-letnega očeta nenadoma obšla slabost, da se je nekoliko nagnil naprej, zahropel ter obstal v sključenem položaju. Žena in sinova so 77-letnika spravili na obrežje reke Soče in ga začeli oživljati. Zaman. Kljub oživljanju svojcev in poznejšemu posredovanju tolminskih reševalcev je 77-letnik umrl na kraju dogodka. Zdravnik je ob prihodu lahko le potrdil njegovo smrt in odredil sanitarno obdukcijo na inštitutu za sodno medicino v Ljubljani. Možje v modrem so tujo krivdo izključili, v zvezi s tragičnim dogodkom pa bodo na novogoriško okrožno državno tožilstvo poslali poročilo.

Kot je za Svet24 pojasnil Andrej Šekli iz Podvodne reševalne službe Slovenije in vodja reševalne postaje Nova Gorica, so sicer najpogostejši vzroki za nesreče na vodi nepoznavanje vodotokov, brzice, vejevje in drevesa, mrzla in kalna voda ter pasti, ki so očem skrite, na primer vrtinci, sifoni, role, podvodne sklale ipd.

»To so dejavniki, na katere nimamo vpliva, so tam, vedno! Nevarnost pa pada oziroma raste z višino vodostaja v strugi. Na drugi strani pa so dejavniki, na katere ljudje lahko vplivamo in so odvisni od odločitve posameznika,« je pojasnil Šekli in nadaljeval: »Veliko ljudi skače v vodo, ko so pregreti. Pri skoku pride do velike temperaturne razlike, na kopnem je recimo 32 stopinj, voda pa ima 16 stopinj, kar je za telo šok, prihaja do slabosti, krčev. Nesreči velikokrat botrujejo tudi neizkušenost, lahkomiselnost, precenjevanje svojih sposobnosti, slabe oziroma povprečne plavalne sposobnosti ter slaba oziroma pomanjkliva opremljenost. Ko se zgodi nesreča, največkrat ni pomoči, saj je voda močnejša od človeka, pomoč pa je daleč.«