Slovenija

Ne skuhajte hišnih ljubljenčkov

Tilen Pajek
8. 8. 2014, 17.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Vsako leto se poleti izvajajo številne obveščevalne akcije, v katerih želijo zaščitniki živali ljudi opozoriti, da je lahko le nekajminutno puščanje psa v avtomobilu na soncu usodno.

Radio Capris

Na Obali so tudi letos večkrat ukrepali zaradi prijav zaradi puščanja psov v pregretih avtomobilih.

»Ne skuhajte jih!« je geslo, po katerem se izvajajo omenjene akcije. Kljub opozorilom pa se vsako leto pojavljajo primeri, ko štirinožci čakajo v pregretih avtomobilih. V julijskem vročinskem valu je Obalo šokirala fotografija avtomobila, v katerem je bil zaprt pes. »Ko sem se odpravila po nakupih, sem v bližnjem avtomobilu opazila zaprtega psa. Brez premisleka sem dogodek prijavila policiji in fotografijo dala v javnost z namenom, da se taki primeri ne bi ponavljali!« za Svet24 nastali dogodek opiše avtorica fotografije. Le nekaj dni zatem so morali na teren tudi člani Obalnega društva proti mučenju živali. »Dobili smo klic, da je pred enim od trgovskih centrov v avtomobilu zaprt kuža, ki joka. Po izjavah prič naj bi bil tam najmanj dobro uro. Pravzaprav smo vsakokrat, ko stojimo pred avtomobilom, v katerem je pes, v razmišljanju, kdo ima sploh kakšno kompetenco. Policija čaka nas, mi pa ne smemo storiti ničesar, veterinarski inšpektor največkrat ne pride, pa tudi on ugotavlja, kaj sploh lahko naredi. Očitno pes v avtomobilu na žgočem soncu sploh nima nobene pravice. Nima pravice do življenja. Ja, v taki državi mi živimo!« se izpove predsednica Obalnega društva proti mučenju živali Andrea Bogataj Krivec.

Obalno društvo proti mučenju živali

»Gospa je slišala obvestilo po zvočniku in prišla zadnjo minuto. Povedala je, da se ji ne zdi tako vroče in da je pač morala opraviti nujne nakupe. Proti skrbnici bomo podali kazensko ovadbo zaradi mučenja živali,« dodaja Bogataj Krivčeva. Oba primera spomnita na lansko poletje, ko je za posledicami vročinskega udara v zaprtem avtomobilu umrla psička. Zgodilo se je na izolski plaži, turista pa sta se medtem »šla samo osvežit« v morje. »Psov nikoli ne smemo puščati v avtomobilih, tudi če so ti parkirani v senci in ste psom pustili odprto okno. Temperatura v avtomobilu se namreč lahko hitro dvigne nad 70 stopinj Celzija in že nekaj minut izpostavljenosti vročini je lahko za psa, zaprtega v avtomobilu, smrtno nevarno,« posledice takega dejanja opišejo v uredništvu portala Pes, moj prijatelj.

»V vsakem tovrstnem primeru policija preveri vsa dejstva in okoliščine ter zbira potrebna obvestila, na podlagi česar poskuša ugotoviti, ali gre za kaznivo dejanje ali prekršek. Skladno s to ugotovitvijo se nato izvede nadaljnji postopek,« pa zadevo komentirajo na policiji in dodajajo: »Priča lahko v primeru, da je žival zaprta v vozilo ob visokih temperaturah, tako zadevo prijavi bodisi pristojni veterinarski inšpekciji bodisi policiji, saj sta oba subjekta pristojna za izvajanje nadzora nad spoštovanjem določil zakona o zaščiti živali.«

Dare Čekeliš (ODPMŽ)

Da ne bi bilo večjih dilem, kako ukrepati v takih primerih, smo za jasne napotke zaprosili tudi Upravo RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, kjer nam je Mitja Šedlbauer podal nekaj nasvetov, kako ukrepati: »Sprva preverite, ali je vozilo odklenjeno, saj morda obstaja možnost, da žival prestavite v senco. Nato obvestite uradnega veterinarja in policijo ter v času, ko čakate na policiste in veterinarske inšpektorje, preverite, ali je možno najti lastnika vozila.« Mnogi ljubitelji živali bi sicer brez premisleka razbili šipo avtomobila. A v tem primeru bodo nase prevzeli tudi odgovornost za nastalo škodo. Skrbniku psa, ki slednjega zavestno pusti v pregretem avtomobilu, sicer grozi kazen do 400 evrov.