Slovenija

Tako se delijo službe v politiki

Žiga Kariž
8. 8. 2014, 16.42
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Potrebujete službo? Ni problema. Če ste pravi, se vam ni treba prijaviti niti na razpis. Potrebujete dve? Tudi to se da urediti. Je Slovenska plača premajhna? Z lahkoto vas pošljemo v tujino. Če ste blizu vladajočim garnituram, se za vas lahko zgodijo tudi čudeži. Ostali lahko le gledamo in se čudimo.

KMA/Nikola Miljković

Da se v Sloveniji menja oblast, lahko začutimo tudi, ko si gospoda, ki odhaja, in tisti, ki prihajajo, med seboj razdelijo dobro plačana delovna mesta v državni upravi, državnih zavodih in podjetjih v večinski državni lasti. Tako početje je postalo kar tradicionalno, tako da je slovenska javnost vajena vsega hudega, običajno ob novicah o tovrstnem kadrovanju le še zamahne z roko ali pa k temu doda kakšno sočno kletvico in stvar gre v pozabo – do naslednjih volitev. Če je skupno mnenje političnih analitikov, da so ljudje na letošnjih volitvah izglasovali predvsem spremembo, bo na to treba počakati še kar nekaj časa.

Tako je javnosti neznana članica stranke SD, Katja Špur, dobila dveletni mandat svetovalke direktorja Medameriške razvojne banke. To ji prinaša letno bruto plačo v višini 115.000 evrov, banka ji bo plačala 2/3 premije zdravstvenega zavarovanja, poleg tega pa bo prejemala dodatek za selitev v Washington, kjer se nahaja novo delovno mesto. Kakšen je natančen opis novih delovnih nalog Katje Špur, ni znano, a Slovenija si je »kupila« članstvo v tej razvojni banki predvsem z namenom, da bi imela lažji dostop do poslov na območju Latinske Amerike.

V času SFRJ so namreč nekatera slovenska podjetja to dobro unovčila, predvsem Smelt in Litostroj, v obdobju samostojnosti pa naj bi sodelovanje z banko malce zamrlo. Ker naša država dobi funkcijo svetovalca direktorja le na vsakih 12 let, bo torej dve leti, ko bo v banki uradovala Špurova, treba maksimalno izkoristiti. Očitno odhajajoči minister Čufer trdno verjame, da je prava oseba, saj ji je mimo razpisa dal prednost pred sedmimi visokokvalificiranimi kandidati, ki že imajo izkušnje iz sodelovanja z mednarodnimi finančnimi institucijami.

Katja Špur je leta 2007 diplomirala na FDV, nato je bila kratek čas namestnica generalnega sekretarja SD Uroša Jauševca, leta 2009 pa je odšla v Bruselj, kjer je opravljala delo asistentke evropske poslanke Tanje Fajon. Še pred koncem mandata se je vrnila domov, lani pa se je začel meteorski vzpon 33-letnega dekleta. V aprilu so jo na ministrstvu za gospodarstvo zaposlili kot v. d. direktorice direktorata za evropsko kohezijsko politiko, marca letos pa se je že preselila na ministrstvo za finance, v kabinet ministra Čufarja. Kakšne so njene zadolžitve, ostaja skrivnost. Ker jo je minister zaposlil na zaupanje, bi ob prihodu nove vlade delo izgubila. A očitno so zanjo pravočasno poskrbeli.

Z univerze k Cerarju

Mediaspeed

Kako dobro izkoristiti državno službo, pa očitno dobro ve tudi Gregor Jagodič, ki skrbi za odnose z javnostmi Mira Cerarja oziroma stranke z njegovim imenom. Čeprav je bil ves čas volilne kampanje redno zaposlen na ljubljanski univerzi, ga to očitno ni oviralo pri tlakovanju nove politične kariere. Skozi celotno predvolilno obdobje smo ga lahko videvali ob boku poznejšega zmagovalca volitev.

Za časnik Dnevnik je sicer zanikal, da bi za Cerarja delal v času, ko bi moral biti na voljo univerzi. V času predvolilne kampanje naj bi izkoristil še preostalih deset dni lanskega dopusta, nato pa še 12 dni letošnjega, nekaj časa pa naj bi zaradi bolezni celo odležal v postelji. Njegovi sodelavci na univerzi naj bi njegove navedbe, glede na poročanje Dnevnika, zanikali. Univerza v Ljubljani je te dni z njim prekinila delovno razmerje, pričakovano pa se je zaposlil v Stranki Mira Cerarja.