Svet

Je ebola prišla iz vesolja?

G.G.
8. 8. 2014, 14.17
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Nekateri se boste nasmehnili, drugi le zamahnili z roko, toda znanstvenik Ashley Dale iz univerze v Bristolu meni, da je zelo verjetno, da izvor ebole ni na Zemlji.

Reuters
Virus Ebole pod elektronskim mikroskopom.

V Gvineji, Liberiji, Nigeriji in Sierri Leone je odkritih več kot 1.700 primerov okužb z ebolo, bolezen pa je na zahodu Afrike zahtevala več kot 930 smrtnih žrtev. 

»Vemo, da na Zemljo padajo meteoriti in tudi vemo, da lahko bakterje in virusi preživijo takšno potovanje,« razmišlja Dale, ki sklene, da je virus ebole najverjetneje prišel iz vesolja. 

Še vedno ni znano, kdo je izvorni nosilec virusa ebole. Nekateri menijo, da gre za vrsto netopirja, ki živi na zahodu Afrike in velja za kuharsko specialiteto. Prenašalci virusa pa so pogosto tudi druge živali, ki končajo na krožnikih Afričanov.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je medtem zaradi epidemije ebole na zahodu Afrike razglasila mednarodne izredne razmere na področju javnega zdravja.

Ameriške oblasti pa so olajšale omejitve za uporabo testnega zdravila proti eboli v zahodni Afriki. V ZDA so pred dnevi iz Afrike namreč prepeljali dva Američana, okužena z ebolo, ki ju zdaj zdravijo z eksperimentalnim zdravilom, na katerega naj bi se oba dobro odzivala.