Slovenija

Na obisku ruski vojni veterani

Tilen Pajek
8. 8. 2014, 18.49
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Kobilarno sta si ogledala generala Mihail Moiseev in Viktor Ermakov, ki ju je navdušil žrebec 646 Conversano Gratiosa III.

Arhiv Kobilarne Lipica

Obisk je bil namenjen tudi pogovorom o slovenski turistični ponudbi.

Ugledna gosta sta se ob obisku visoke delegacije ruske krovne veteranske organizacije Zveze ruskih veteranov v Sloveniji, podala na ogled Kobilarne Lipica v spremstvu predstavnikov Zveze veteranov vojne za Slovenijo. V prijetnem dopoldanskem vzdušju ju je še posebej navdušil ogled Velbance – najstarejšega hleva v Lipici, kjer so že od leta 1703 nastanjeni lipicanski plemenski žrebci.

Na generala armade Mihaila Moiseeva, ki je bil v prelomnem obdobju od leta 1988 do leta 1991 načelnik generalštaba sovjetske vojske, in generala armade Viktorja Ermakova, ki je zasedal pomemben položaj med vojno v Afganistanu, so naredili lipicanci s svojo plemenitostjo in prijaznim značajem velik vtis.

Z zanimanjem sta prisluhnila tudi predstavitvi 434-letne dediščine Kobilarne Lipica – izvorne kobilarne lipicanske pasme konj in pohvalila urejenost lipiškega posestva. Ker je general Moiseev predsednik Zveza ruskih veteranov, je bil obisk delegacije v Sloveniji med drugim namenjen pogovorom o ponudbi, s katero lahko ruske veterane pritegnejo slovenske turistične in zdraviliške destinacije, pa tudi podpisu sporazuma o sodelovanju z Zvezo veteranov vojne za Slovenijo.

V Kobilarni Lipica je k več kot dobremu vtisu še posebej prispeval lipicanski žrebec 646 Conversano Gratiosa III, ob katerem so se fotografirali Oleg Kalinin, general armade Viktor Ermakov, Tomaž Šteger, general armade Mihail Moiseev, Ljubav Sorkina, generalpolkovnik Vladimir Grebenjuk in polkovnik Viktor Šikerin.