Črna kronika

Zastrupitev s CO

M. R.
19. 11. 2013, 21.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Po tragediji pod Roglo, v kateri so lani umrli trije mladi, naj bi imelo tožilstvo tri domnevno odgovorne osumljence. Celjsko tožilstvo po lanski smrti treh mladostnikov zaradi zastrupitve z ogljikovim monoksidom v apartmaju v Hudinji pod Roglo zahteva sodno preiskavo zoper tri osebe, in sicer zaradi povzročitve splošne nevarnosti.

Arhiv Svet24

Celjski kriminalisti so po lanski nesreči zaradi suma povzročitve splošne nevarnosti ovadili lastnika apartmaja Ernesta Plesnika in izvajalca dimnikarskih storitev Marjana Lapuha. Tožilstvo pa je po dopolnitvi ovadbe zahtevo za preiskavo vložilo še zoper člana komisije, ki je opravila tehnični pregled objekta, in sicer Stanislava Dečmana.

Plesniku tožilstvo očita, da naj ne bi poskrbel za z zakonom določeno redno vzdrževanje kurilnih, dimnovodnih in prezračevalnih naprav. Pregled je menda omogočil le trikrat, nazadnje leta 2011, ko je bilo opravljeno čiščenje treh dimnikov, medtem ko dimnikar v apartma številka 5 sploh ni vstopil, tako da tam ni očistil dimniških priključkov niti ni opravil meritev dimnih emisij.

Ker dimnikarske storitve po mnenju tožilstva niso bile opravljene popolno, Lapuhu tožilstvo očita, da ni poskrbel za redno, z zakonom določeno izvajanje dimnikarskih storitev.

Dečman pa se je v nemilosti tožilstva znašel, ker kot strokovnjak za strojne napeljave in član komisije, ki je januarja 2005 opravila tehnični pregled večapartmajskega objekta, ni ravnal v skladu z zakonom. V apartmaju je bil namreč nameščen tudi kamin, čeprav projektna dokumentacija, ki je bila podlaga za izdajo gradbenega in tehničnega pregleda ter uporabnega dovoljenja, ob plinskem grelniku ni predvidevala nobene druge kurilne naprave.

Trojica, 24-letnik iz Laškega ter 22-letnik in 24-letnica iz Žalca, je v apartma prišla 15. januarja popoldne in prostor začela ogrevati tako s plinsko kot kaminsko pečjo. Izvedeniška mnenja in sodne obdukcije so pokazali, da so zaradi povečane koncentracije ogljikovega monoksida umrli že na dan prihoda.

Po podatkih policije je povečano koncentracijo ogljikovega monoksida povzročilo prav sočasno delovanje obeh peči, in sicer zaradi pomanjkljivega dovoda kisika v prostor, nepravilnega izgorevanja in nezadostnega odvajanja dimnih plinov iz prostora.