Slovenija

Da bomo imeli čistejše vodotoke

Gabrijel Toplak
19. 11. 2013, 20.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Naložba je vredna skoraj 4,5 milijona evrov, namen projekta pa je bil izgradnja manjkajoče komunalne infrastrukture za odvajanje in čiščenje odpadnih voda na območju občine Zreče, kar bo med drugim pripomoglo tudi k možnostim priključitve novih uporabnikov na javni kanalizacijski sistem.

Občina Zreče

Slabe tri tedne po tem, ko so novo centralno čistilno napravo v uporabo predali v sosednjih Slovenskih Konjicah, so pred dnevi slovesno odprli tudi evropsko sofinancirano investicijo v čistilno napravo v Zrečah. Skupaj je naložba stala skoraj 4,5 milijona evrov, od tega so pridobili 2,2 milijona evropskih in 670.000 evrov državnih sredstev, odprtja centralne čistilne naprave pa se je udeležil tudi minister za kmetijstvo in okolje Dejan Židan.

Štefan Posilovič, tamkajšnji vodja občinske gospodarske javne službe in prostora, je povedal, da gre za centralno čistilno napravo, na katero se bodo preko javnega kanalizacijskega sistema priklopile večinoma komunalne odpadne vode. »Tako kot konjiška investicija je tudi ta v Zrečah del obsežnejšega projekta celovitega urejanje porečja Dravinje. Namen projekta je izgradnja manjkajoče komunalne infrastrukture za odvajanje in čiščenje odpadnih voda na območju občine Zreče, kar bo pripomoglo k zagotavljanju dodatne kapacitete za čiščenje odpadne vode ter možnost priključitve novih uporabnikov na javni kanalizacijski sistem,« pojasnjuje Posilovič.

Na zreški občini pa poudarjajo, da bo investicija pripomogla k zmanjšanju onesnaženih vodotokov in posledično k izboljšanju kakovosti površinske vode in zmanjšanju onesnaženosti podzemnih vod. Centralna čistilna naprava obsega 8500 populacijskih enot in primarno kanalizacijo, saj je bilo skupaj zgrajene za 4621 metrov primarne kanalizacije.

Občina Zreče

Projekt Očistimo reko Dravinjo sicer vključuje še druge občine ob omenjeni reki, kjer potekajo podobne evropsko sofinancirane investicije. Največji med njimi je v Slovenski Bistrici, za oskrbo s pitno vodo pa bodo prav tako poskrbeli še v nekaterih občinah. Minister Židan je namreč pred kratkim v Slovenskih Konjicah poudaril, kako so tovrstni projekti zelo pomembni, saj ljudje narave nimamo v lasti, pač pa je ta izposojena in jo moramo nekoč vrniti svojim zanamcem.

»Slovenija je imela v okviru okoljske kohezijske politike v zadnjih sedmih letih na voljo relativno veliko denarja, skupaj s slovenskim deležem 640 milijonov evrov. Vsako odprtje nove centralne čistilne naprave pa dokazuje, da je bila s tem politika varovanja narave izpeljana tudi v praksi,« razlaga Židan. Kmetijsko ministrstvo je letos že podpisalo za več kot četrt milijarde evrov sofinanciranih pogodb, nekaj jih še bodo, tudi zato se po ministrovih besedah v državi krepi gradbena aktivnost.

»Če so še aprila k nam prihajali gradbinci s prošnjami po razpisih, ker potrebujejo delo, zdaj prihajajo isti ljudje z obratno prošnjo, saj so njihove gradbene zmogljivosti polne. Zdaj jim ne moremo ustreči, ker moramo nekatere postopke končati še letos in tako koristno uporabiti evropski denar,« je pred kratkim dejal Židan in dodal, da se bo njegovo ministrstvo v naslednjem obdobju največ ukvarjalo prav z vodami.