Zanimivosti

Noro! 5-letnik pokadil 40 cigaret na dan

19. 11. 2013, 20.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ljudje smo odvisni od marsičesa in celo pravimo, da je stara navada železna srajca. Da se navadi da odpovedati, je dokazal tudi 5-letni Aldi. Pri samo dveh letih je šokiral javnost. Gre za dečka po imeni Aldi Rizal, ki so ga takrat fotografirali s cigareto v ustih.

Aldi je zdaj star pet let in po treh letih verižnega kajenja je s to navado prenehal, a si je za uteho takoj našel drugo razvado, ki pa je prav tako skrb vzbujajoča. Cigarete je zamenjal s hrano. V Indenoziji, od koder prihaja petletnik, imajo sicer resne težave glede otroškega kajenja.

Na indonezijsko vlado so se obrnile že številne institucije s smernicami za odvračanje otrok od kajenja in ozaveščanje starejših o tovrstnih nevarnostih. Aldija so naposled za dva tedna odpeljali na igralno terapijo, na kateri se je odvajal od cigaret. Njegova dnevna količina pokajenih cigaret je namreč v zadnjem času dosegla že 40 na dan.

Terapija je bila za Aldija sicer uspešna, a je v tem času našel drugo odvisnost, ki je nasledila cigarete. Zdaj se nikakor ne more upreti hrani, kar je spet skrb vzbujajoče. Se bo kdaj rešil odvisnosti?