Novo iz Citroenovih delavnic

X kot križanec

Peter Pirkovič
23. 4. 2023, 19.40
Posodobljeno: 13. 2. 2024, 15.59
Deli članek:

Na enaki platformi kot C4 so pri Citroenu izdelali nov avtomobil, ki je pridobil 24 centimetrov v dolžino, večji prtljažnik, na seznamu motorizacije pa je tudi dizelski motor.

Peter Pirkovič
Citroen C4 X

Zanimiv je podatek, da 4,6 metra dolgega novinca postavljajo ob bok limuzinski toyoti corolli in meganu conquestu, ne pa tudi peugeotu 408, ki mu je po oblikovni zasnovi morda še najbliše. Vodilni pri Citroenu to utemeljujejo z dejstvom, da sta omenjena dva grajena na različnih platformah. Citroena C4 X so gradili na CMP-platformi, ki mu med drugim omogoča vgradnjo klasičnih in električnih motorjev, medtem ko je 408 zasnovan na platformi EMP2, ki ima možnost vgradnje hibridnega pogona, česar C4 X nima v ponudbi. 

C4 X je z drugimi besedami podaljšan brat modela C4, ki so ga predstavili pred tremi leti, kar pomeni, da je sprednji del avtomobila tako rekoč identičen, oblikovne razlike pa se pri novincu opazijo šele od B-stebrička dalje. Celoten zadnji del je oblikovan v nekoliko kupejevskem stilu, kjer imajo prtljažna vrata integriran manjši spojler, zaradi fiksnega zadnjega stekla pa je odprtina za dostopanje do 510-litrskega prtljažnika manjša. V primerjavi s klasičnim C4 je na zadnji klopi veliko več prostora za kolena potnikov (skupno 198 mm), obenem pa je mogoče nastavljati še naklon naslona zadnje klopi. V potniški kabini velja izpostaviti udobna sprednja sedeža Advanced Comfort z mehko in trpežno penasto oblogo, voznikovo delovno okolje pa so obogatili z novo multimedijsko enoto MyCitroen Drive Plus z 10-palčnim osrednjim zaslonom na dotik, ki prinaša boljše prepoznavanje glasu, več povezljivosti in posodobitve na daljavo.

Peter Pirkovič
Citroen C4 X

Model e-C4 X poganja stokilovatna enota z 260 Nm navora, energijo pa mu zagotavlja 50 kWh baterijski zalogovnik, kar pomeni, da z enim polnjenjem zmore prevoziti do 360 kilometrov (tovarniški podatki WLPT meritev). Poleg tega pogona so v ponudbi še 1,2-litrski bencinski motor s 74 in 96 kilovati, kjer velja omeniti, da je šibkejša verzija edina na voljo z ročnim menjalnikom, del kupcev pa se bo gotovo ogrel tudi za 1,5-litrski motor HDi s 96 kilovati moči, ki je tako kot zmogljivejša bencinska enota v kombinaciji le s samodejnim osemstopenjskim menjalnikom.

Novinec v ponudbi Citroena bo kupcem na voljo v treh različnih paketih opreme (Feel, Feel Pack in Shine), kjer je med serijsko opremo pri električni verziji denimo tudi toplotna črpalka. Električar pri nas stane najmanj 38.600 evrov, cena bencinsko gnanega modela se začne pri 23 tisočakih, dizelski pa bo še za štiri tisoč evrov dražji. V španski tovarni bodo letos predvidoma za naš trg izdelali 215 primerkov, od tega jih bo 45 opremljenih z električnim motorjem in baterijami.

Peter Pirkovič
Citroen C4 X