Novo vojno žarišče

Tri slovenske družine vztrajajo v Sudanu, tuji diplomati bežijo

Ž.K.
23. 4. 2023, 14.55
Posodobljeno: 23. 4. 2023, 14.56
Deli članek:

V Sudanu so trenutno tri slovenske družine, je potrdil vodja konzularne službe na zunanjem ministrstvu Andrej Šter. Nihče izmed njih zaenkrat ni zaprosil za evakuacijo iz te afriške države, ki jo zadnja dva tedna pretresajo oboroženi spopadi med sudansko vojsko in paravojaškimi silami RSF.

Reuters
Slika je simbolična.

Ena družina se nahaja v prestolnici Kartum, dve pa v pristaniškem kraju Port Sudan na severovzhodu države, je še dodal Andrej Šter. Kot je pojasnil, se nočejo evakuirati tudi zaradi grožnje, ki bi jo lahko predstavljalo potovanje do kraja, od koder bi lahko bili evakuirani. Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve (MZEZ) slovenskim državljanom, ki se nahajajo v Sudanu, še naprej svetuje, naj bodo v varnih prostorih in naj jih ne zapuščajo. Diplomatskega osebja Slovenija v Sudanu nima.

ZDA so zaradi oboroženih spopadov med sudansko vojsko in paravojaškimi silami RSF evakuirale osebje s svojega veleposlaništva v Kartumu, je v soboto potrdil ameriški predsednik Joe Biden. Z evakuacijami svojega diplomatskega osebja in državljanov so začele tudi številne druge države, poročajo tuje tiskovne agencije. Bela hiša je pojasnila, da ZDA začasno ustavljajo delovanje veleposlaništva v sudanski prestolnici, Biden pa je pozval k "takojšnjem in brezpogojnem premirju".

Ameriški državni sekretar Antony Blinken je pojasnil, da so odločitev o evakuaciji sprejeli zaradi "resnih in naraščajočih varnostnih groženj". Njegov namestnik John Bass je pojasnil, da je med evakuiranimi tudi nekaj tujih diplomatov. Ob tem je dejal, da v prihajajočih dneh ni za pričakovati usklajene evakuacije državljanov ZDA, ki so še v Sudanu.

V misiji je sodelovalo več kot 100 pripadnikov ameriških posebnih enot, je novinarjem dejal eden od poveljnikov ameriških sil Douglas Sims. Evakuacijo je ameriška vojska izvedla s pomočjo transportnih helikopterjev, ki so v Kartum prileteli iz Džibutija, kjer imajo ZDA vojaško oporišče. Da se ZDA, Francija, Združeno kraljestvo in Kitajska pripravljajo na evakuacije, je že v soboto potrdil tiskovni predstavnik sudanske vojske. Iz Pariza so danes potrdili, da so začeli lastno evakuacijo, francosko zunanje ministrstvo pa je ob tem navedlo, da bodo pri tem pomagali tudi ostalim evropskim državljanom in tistim iz "zavezniških partnerskih držav".

Da poteka tudi evakuacija nizozemskih državljanov, je danes prek Twitterja potrdil nizozemski zunanji minister Wopke Hoekstra. Z Nizozemsko in Francijo pa pri evakuaciji belgijskih državljanov sodeluje tudi Bruselj, je na Twitterju zapisala belgijska zunanja ministrica Hadja Lahbib. Ob tem je Belgijce in druge tuje državljane v Sudanu pozvala, naj se čim prej obrnejo na svoja veleposlaništva.

Švedski parlament je medtem vladi odobril napotitev do 400 oboroženih sil za evakuacijo državljanov iz Sudana. Podrobnosti o tem, kdaj in kako bo potekala napotitev, za zdaj še niso znane, vendar vlada navaja, da bodo vojaki v Sudan napoteni predvidoma v roku 24 ur, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Italijanski zunanji minister Antonio Tajani je danes potrdil, da so vzpostavili stik z vsemi Italijani v Sudanu. "Poklicali so jih enega za drugim. Vsi so v redu in bodo šli na naše veleposlaništvo, nato pa bomo poskrbeli, da jih bomo lahko spravili na varno. Več vam zaradi varnostnih razlogov ne morem povedati," je dejal. V Sudanu naj bi sicer bilo približno 140 Italijanov, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Sudan danes skupaj z državljani Združenih arabskih emiratov oziroma Turčije zapušča tudi 11 državljanov Srbije, je za srbsko javno radiotelevizijo RTS potrdil častni konzul Srbije v Kartumu Ahmed Abdel Muti. V državi naj bi zaenkrat ostalo nekaj manj kot sto srbskih državljanov, je še pojasnil konzul.

Kot poroča AFP, so se danes iz Kartuma proti pristaniškem kraju Port Sudan na severovzhodu države danes odpravile dolge kolone vozil in avtobusov Združenih narodov.

Spopadi v Sudanu so po večtedenskem sporu med poveljnikom sudanske vojske Abdelom Fatahom al Burhanom in njegovim namestnikom Mohamedom Hamdanom Dagalom, ki poveljuje paravojaškim silam RSF, izbruhnili pred dvema tednoma. V njih je po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) doslej umrlo najmanj 413 ljudi, še okoli 3500 pa je bilo ranjenih.

Vsa prizadevanja mednarodne skupnosti za prekinitev spopadov so bila doslej neuspešna. Kratki prekinitvi ognja ob ramazanskem bajramu v noči na soboto so sledili novi spopadi.