Pričetek protiofenzive?

Ukrajinci na južnem bregu reke Dneper

Ž.K.
23. 4. 2023, 11.00
Posodobljeno: 23. 4. 2023, 11.02
Deli članek:

Ukrajinci so objavili video posnetek, ki naj bi prikazoval izkrcanje ukrajinskih vojakov na južni breg reke Dneper. Pričela so se ugibanja, ali gre za začetek težko pričakovane protiofenzive na jugu države.

Garrett Ty Whitfield
Slika je simbolična

Ukrajinska vojska se je v zadnjih mesecih okrepila z orožjem, ki ga je prejela od zahodnih “zaveznic” in se pripravljala na protiofenzivo, s katero naj bi si povrnila izgubljena ozemlja. Veliko je bilo ugibanj, kje naj bi se protiofenziva začela: ali naj bi bilo ti Zaporožje ali pa naj bi odgnali Ruse iz obleganega Bahmuta, le malo strokovnjakov je verjelo, da bi Ukrajinci poskušali prečkati reko Dneper pri kraju Herson. Na tem območju je reka namreč izredno široka, območje je močvirnato, mostov, ki bi povezovali desni, ukrajinski breg in levi, ruski breg, ni. 

A videoposnetek, ki je pred dobro uro zaokrožil po socialnih omrežjih, prikazuje amfibijska vozila, ki naj bi že 18. aprila pristala na levem, južnem bregu reke. Pristnosti posnetka še ni mogoče potrditi, tudi večjih vojaških akcij na tem območju še ni. Tako da obstaja tudi možnost, da gre za diverzijo, ki bi rusko pozornost odvrnila od pravega mesta napada.

Na drugi strani naj bi se tudi ruske sile pripravljale na nekaj velikega. Dejavnosti v obleganem mestu Bahmut naj bi se delno zaustavile, strokovnjaki iz Britanske obveščevalne službe pa so mnenja, da obstaja velika možnost, da se ruske sile zbirajo in reorganizirajo ter da se bodo v naslednjih dneh z vsemi silami podali v boj, da bi končno osvojili to ukrajinsko trdnjavo. Cilj naj bi bil, da se Bahmut spravi pod rusko zastavo do 9. maja, dneva zmage nad nacistično Nemčijo, ki ima za Ruse velik simbolni pomen.