Rekordno število vzponov

Taki so zastoji na vrhu najvišje gore sveta

Ž.K./STA
23. 4. 2023, 19.27
Posodobljeno: 23. 4. 2023, 19.34
Deli članek:

Nepalske oblasti so za letošnjo spomladansko sezono izdale rekordnih 454 dovoljenj za vzpon na goro Everest. Zaradi rekordnega navala se je pojavila bojazen, da bodo na poti na vrh nastajali zastoji, zlasti če bi se zaradi morebitnega slabega vremena zmanjšalo število plezalnih dni, poroča španska tiskovna agencija EFE.

facebook
Take vrste alpnistov se vijejo proti vrhu najvišje gore sveta.

"Izdali smo 454 dovoljenj za vzpon, kar je naš rekord," je za EFE povedal Yubaraj Khatiwada, direktor nepalskega urada za turizem. S tem so presegli rekord iz leta 2021, ko je Nepal kljub pandemiji covida-19 izdal 409 dovoljenj.

Največjo skupino plezalcev, ki je prejelo dovoljenje za vzpon, predstavljajo kitajski državljani. Najvišjo goro sveta si bo tako spomladi prizadevalo osvojiti 96 kitajskih plezalcev. 

Vsako leto v času spomladanske plezalne sezone, praviloma med poznim aprilom in koncem maja, poskuša Everest osvojiti na stotine plezalcev z vsega sveta. Zaradi letošnjega rekordnega navala alpinistov pa se je pojavila bojazen, da bodo na poti na vrh nastajali zastoji, zlasti če bi se zaradi slabega vremena zmanjšalo število plezalnih dni.

Večje število alpinistov sicer pomeni tudi večji prihodek za Nepal. Država je samo z dovoljenji za vzpon na Everest zaslužila 4,8 milijona ameriških dolarjev, ta namreč stanejo približno 11.000 dolarjev na osebo. Prav tako pa morajo plezalci zapraviti med 40.000 do 90.000 dolarjev za vso potrebno opremo in spremljevalce pri plezanju.