ZA DOLGOTRAJNO UPORABO

Kdaj ste očistili pomivalni stroj?

Zoran Franc
22. 4. 2023, 20.49
Deli članek:

Se je pomivalni stroj pokvaril? Kdaj ste ga nazadnje očistili? Za pravilno delovanje potrebuje redno vzdrževanje, čiščenje in nego, ki mu jih morate zagotoviti vsaj enkrat na mesec.

Dreamstime
Dovolj je, če se čiščenju pomivalnega stroja posvetite enkrat na mesec.

Verjetno ste se ob vprašanju zdrznili in se zamislili, kdaj ste pomivalni stroj v resnici nazadnje očistili, če sploh. Pomivalni stroj potrebuje redno čiščenje, saj bo le tako deloval pravilno, posoda v njem pa bo svetleča in brez večjih madežev. Predstavljamo vam nekaj preprostih trikov, s katerimi boste podaljšali njegovo življenjsko dobo.

Enkrat na mesec temeljito

Pomivalnemu stroju vsaj enkrat mesečno privoščite temeljito čiščenje. V prazen pomivalni stroj dajte čistilo in stroj nastavite na najvišjo mogočo temperaturo. Uporabite le čistilo, ki je namenjeno pomivalnemu stroju, in sočasno ne perite tudi posode. Čistilo bo odstranilo neprijetne vonje in sledi vodnega kamna ter očistilo šobe na loputah.

Obvezno očistite vrata

Med pogostejšimi težavami, ki zahtevajo obisk serviserja, je popuščanje tesnil na vratih pomivalnega stroja. Z rednim čiščenjem se boste izognili tudi tej težavi. Strokovnjaki svetujejo, da tesnila vrat in robove redno čistite z mešanico tople vode in detergenta. V primeru hujših sledi umazanije svetujejo uporabo razmaščevalcev.

Dosledno odmerjajte sol

Sol ne skrbi le za sijaj posode ter preprečuje sivino in motnost, ampak skrbi tudi za preprečevanje določenih korozij in nalaganje vodnega kamna. Sol preprečuje tudi nalaganje mastnih oblog na stene pomivalnega stroja, zato jo redno dodajajte in upoštevajte navodila proizvajalca.

Očistite filtre

Pomembno vlogo pri pravilnem in kakovostnem delovanju imajo tudi filtri. Na dnu vašega pomivalnega stroja, pod košaro, se skrivata kar dva filtra. Prvi, vidni, ki je podoben rešetu, in drugi, ki je skrit pod lijakom. Z obratom lijaka boste iz pomivalnega stroja lahko vzeli oba filtra, ki ju vsaj enkrat mesečno operite s toplo vodo in detergentom ter iz njiju odstranite vse nečistoče.