Avto-moto

Oplov kabriolet cascada

Božo Lalič / Auto Bild Slovenija
18. 10. 2012, 07.26
Posodobljeno: 18. 10. 2012, 07.44
Deli članek:

Opel je predstavil športni kabriolet srednjega razreda, ki sliši na ime cascada.

Cascada z zložljivo streho obljublja mnogo uživaških ur v soncu in vetru - seveda poleti, kajti novi Oplov kabriolet bo na trg lansiran šele naslednje leto. Cascada meri 4.697 mm v dolžino in 1.840 v širino, tako je govora o srednje velikem kabrioletu, za katerega Opel obljublja, da bo nudil štiri polnovredne sedeže.

Lepotica ima moderno petje prednjih koles s HiPerStrut obesami in ima prilagodljivo vzmetenje FlexRide. Streha se odpre v 17 sekundah, odpreti pa jo je možno do hitrosti 50 km/h. Streha je mehka, z vmesno plastjo iz poliestra pa bo zagotovljena dobra zvočna in toplotna izolativnost. Streha bo na voljo v treh barvah. 

Prednja sedeža imata, kot smo to že pri Oplu vajeni, AGR certifikat za ergonomijo, odeta sta v nappa usnje in imata funkcijo zračenja.

V prtljažnik lahko pospravimo 280 (spuščena streha) oz. 350 litrov prtljage (dvignjena streha), nasloni zadnjih sedežev se lahko elektronsko sprostijo in so postavljeni v razmerju 50:50.

Opel se je pohvalil, da je cascada v primerjavi s staro astro twintop za 43 % vzvojno trša in 10 % odpornejša na upogibanje. Ker pa ima hkrati tudi daljšo medosje in širša koloteka (spredaj 56 mm in zadaj 70 mm), bo cascada na cesti solidna in stabilna, z boljšo natančnostjo vodljivosti.

Progresivni volan je električno podprt, ta pa obrača 17- do 20-palčna kolesa.

In motorji? Igra se prične se pri 1,4-litrskem turbo-bencinskem motorju s šeststopenjskim ročnim menjalnikom, ta pa nudi ali 88 kW ali 103 kW moči. Oba nudita funkcijo overboost, s katero razvijeta največji navor 220 Nm. Dizelski 2.0 CDTI bo vozniku nudil 121 kW moči, spet pa bo s šeststopenjskim ročnim ali avtomatskim menjalnikom, največji razviti navor pa je 380 Nm. 

Kot vrhunec v ponudbi Opel navaja 1,6-litrski bencinski SIDI turbo ecotec motor. Gre za novo generacijo motorjev, ki bo na trg prispela naslednje leto. Nudi 125 kW moči in 280 Nm navora. Na voljo bo z avtomatskim ali ročnim menjalnikom. Kasneje bosta na voljo še zmogljivejša dizelska in bencinska različica.

Seveda pa bo Opel tudi cascado opremljal s funkcijo AFL+ (napredni sistem žarometov), kamero Opel Eye (prepoznavanje prometnih znakov, opozorilo na vožnjo po ali preko talnih označb, varnostna razdalja in opozorilo na nevarnost naleta), prav tako pa bo na voljo kamera zadaj, parkirni asistent, ultrazvočni sistem pokrivanja mrtvega kota, ogrevanje volanskega obroča in sistem za speljevanje navkeber.