Zimski športi

Spremembe bodo, izbiral bom jaz

Jurij Završnik
17. 10. 2012, 16.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Primož Ulaga je po prvi seji izvršilnega odbora zveze napovedal podporo projektu svetovnega prvenstva v Planici leta 2019.

Ulaga je pojasnil tudi, da je finančno stanje stabilno, v prihodnosti pa želi spremeniti organizacijo SZS in potegniti tudi nekaj kadrovskih potez, o katerih za zdaj še ni želel govoriti.

V torek, 23. oktobra, bodo imeli na zvezi novo sejo IO, na kateri bo Ulaga podrobneje predstavil svoj načrt dela in tudi že predloge o spremembah statuta ter morda že razkril imena, ki bi jih želel imeti v svoji ekipi.

Ulaga je najprej poudaril, da so člani IO soglasno podprli predlog o kandidaturi Planice za svetovno prvenstvo, tokrat za leto 2019. »Planico smo soglasno podprli. V nedeljo je dokazala, da je res nekaj posebnega. Da je na odprtje prišlo toliko ljudi, nas veseli in nalaga nove obveznosti. Pridobiti je treba soglasje vlade, delovna skupina pod vodstvom Janeza Bukovnika pa bo nadaljevala delo,« je povedal Ulaga, ki se zaveda, da bo zmagati v konkurenci Zakopan in Oberstdorfa zelo težko.

Priprave na novo sezono so se v vseh sedmih panogah na zvezi začele že zdavnaj in so v zaključni fazi: »Priprave potekajo normalno, ni nobenih večjih zadržkov ali težav. To je pozitivno, lahko jim zaželimo samo to, da bi se v sezoni približali svojim maksimalnim rezultatom. Imamo kar nekaj močnih orožij, ki so si zadala visoke cilje.«

Zadnja dva tedna je Ulaga podrobno pregledal finančno poslovanje zveze, ugotavljal obveznosti in vrednost smučarske zveze. »Trenutno poslovanje in likvidnost sta dobra, so pa tudi krediti zaradi centra na Pokljuki in tekočega poslovanja v zadnjem obdobju. Mesečno imamo od 25.000 do 30.000 evrov kreditnih obveznosti, kar ni majhen denar. Tega se moramo resno lotiti, da se ne bomo vsako leto srečevali z nelikvidnostjo. Trenutno poslovanje je dobro, sploh glede na razmere v slovenskem športu,« je o tem govoril Ulaga, ki je tudi napovedal cenejše in učinkovitejše delovanje zveze, kot rok za spremembe je postavil konec leta oziroma najkasneje konec prihajajoče zimske sezone. Pri tem ni izključil možnosti sprememb, do takrat pa se bodo držali statuta zveze. »Odgovoren sem za zvezo in poiskal bom ljudi, ki jim zaupam. Zdaj jih za določena mesta tukaj ne najdem.«

Kot najbolj nujno Ulaga vidi drugačen sistem dela v posameznih ekipah, ki po njegovem potrebujejo vsaka svojega direktorja. »Discipline morajo dobiti svoje vodje, tako kot je bilo v nordijskem smučanju pred leti. Če najdemo prave ljudi, smo rešili veliko težav. Zdaj vedno znova prihaja do tega, da se discipline ne strinjajo s proračunom in v ozadju odločajo same, potem pa porabijo preveč. Strokovne službe imajo svoj pogled in vedo, koliko lahko porabijo, nekateri pa potem zavestno porabijo več. Tako ne gre. Če postavimo prave ljudi za direktorje panog, ki bodo imeli dobro vizijo, v sodelovanju z mano in direktorjem zveze lahko spremenimo določene stvari. To seveda pomeni, da bo prišlo tudi do sprememb pri skupnih službah na zvezi. Direktorji morajo biti profesionalci, zaposleni na zvezi, mislim pa, da sem jaz tisti, ki jih bo predlagal. Lahko jih sicer predlaga panoga, vendar se moram s tem strinjati tudi jaz, ker bodo to moji najožji sodelavci. Da bi taka piramida vzdržala vse pretrese in težave, ne moreš vsakemu direktorju govoriti, naj pazi, ampak mu moraš zaupati, da se bo ob težavah odzval pravilno.«

Ulaga je spregovoril tudi o odnosu z ekipo Tine Maze, ki je bil v časih prejšnjega predsednika napet. »V pogodbo ne bom posegal. Nimam nobenih težav z njima in stvari ne želim spreminjati. Želim, da dobro sodelujemo in da dobim poročila na koncu sezone, da bomo vedeli, kako je denar porabljen. V prihodnje pa pričakujem, da bo Tina več na voljo. Lep primer je bila Petra Majdič, ki je bila magnet za sponzorje in je morala biti najbolj aktivna. To je trg, a je zaradi tega imela tudi boljše razmere za delo. Ko tržimo alpsko smučanje, se vedno pojavi ime Tina, ker je ona pač najboljša in jo želijo vsi sponzorji. Mi smo dober servis in športnik dobi največ, kar je mogoče od tega. Ne pričakujem, da se bo Tina čez noč spremenila. Potrebujemo pa to, da se lahko s partnerji in sponzorji pogovarjamo tako, da jim lahko obljubimo, da bo Tina na voljo za oglas ali kakšno akcijo, ko bo prosta seveda. Iz teh virov sponzorjev, ki jih mi dobimo, je tudi denar, ki ga od nas dobi Tina za njeno delovanje. Smo na istem čolnu,« je končal predsednik SZS.

No, zagotovo bo slika novega ustroja smučarske zveze pod predsedniško taktirko Primoža Ulage veliko bolj jasna že prihodnji teden.