Bencin

Vettlov hat-trick na poti k naslovu

Artur Švarc, Avtomanija.com
14. 10. 2012, 10.24
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Sebastian Vettel je dobil še svojo tretjo dirko zapored in se zavihtel na prvi mestoga ta v prvenstvu.

Nemec je zmagal pred moštvenim kolegom Webbrom in Alonsom, ki je na odru za zmagovalce stal precej kislega obraza, saj je jasno, da njegov Ferrari ni več konkurenčen Red Bullu in da si bo na zadnjih štirih dirkah težko povrnil prednost, ki jo je imel v točkovanju skoraj celotni drugi del sezone. Spoznanje je še toliko bolj grenko, saj je bil danes Massa hitrejši od njega, le da so Brazilcu povedali, da naj ostane 2 sekundi za Alonsom in ga ne prehiti, ko ga je dohitel s sekundo hitrejšimi krogi.

Vettel je na umazani strani hitreje potegnil s štarta in prehitel Webbra, čeprav sta se Red Bulla še do konca DRS ravnine peljala bok ob boku, pa je Webber potem popustil in peljal osamljeno dirko na drugem mestu. Več dogajanja je bilo v ozadju. Kobajaši je precenil zavorno pot in pri zaviranju zmečkal Buttonovo sprednjo desno obeso, Rosbergu pa je prebil hladilnik. Oba dirkača sta tako zaključila že v prvem krogu, Japonec pa je odpeljal kazen vožnje skozi bokse, nekaj krogov pozneje pa je zapeljal v garažo.

Hamilton je ves prvi stint vozil na četrtem mestu za Alonsom, po menjavi pa je začel padati nazaj, prehitela sta ga tako Massa kot Raikkonen, Lewis pa je preklopil na tri postanke in zdrsnil na začelje dobitnikov točk.

Odlična dirka je uspela Hulkenbergu, ki v troboju iz ozadja prehitel tako Hamiltona kot Grosjeana in se odpeljal naprej. Nemec bo drugo leto zamenjal ekipo in ga pričakujemo pri Sauberju.

Odlična dirka je pripadla tudi Toru Rossu, oba dirkača sta se uvrstila med točke, Hamilton pa je moral opustiti boj z njima, ko je pred ciljno ravnino pod dirkalnik pobral velik del preproge z robnika. Ki ga je nato tri kroge vozil s sabo.

Najbolj razočarani so lahko pri Mercedesu, Rosberg je odstopil, Schumacher pa ni našel pravega tempa in je z začetnega desetega mesta padel na 13. Mesto, tako za Pereza, ki mu je zmanjkalo nekaj ovinkov, da bi prodajalca s preprogami Hamiltona porinil izven točk, kot di Resto.

Sezona se pomika v zadnjo petino, svetovni prvak se je s 25. Zmago izenačil z Jimom Clarkom na sedmem mestu zmagovalcev, naslednja dirka pa je na sporedu na atraktivnem dirkališču v Indiji čez 14 dni.