Zanimivosti

Felix Baumgartner skočil z višine 39 kilometrov in srečno pristal

K.Š./S.R.
14. 10. 2012, 10.44
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Spremljali smo prenos v živo prek portala YouTube. Felix Baumgartner je skočil in srečno pristal.

"Neustrašni Felix" se je na skok, med katerim namerava, oblečen v posebno obleko pod tlakom, prebiti zvočni zid in podreti svetovni rekord, pripravljal pet let. Če bo uspešen, bo podrl 52 let star rekord ameriškega vojaškega pilota Josepha Kittingerja, ki je skočil z višine 31 kilometrov. Kittinger je sedaj član njegove ekipe.
Baumgartner načrtuje, da bo prvih pet minut skoka prosto padal, njegovo padalo pa naj bi se odprlo na višini 1500 metrov. Če mu bo uspelo prebiti zvočni zid, bo dosegel hitrost 1227,6 kilometra na uro, kar ustreza hitrosti naboja, izstreljenega iz pištole.
Vsem preložitvam in negotovi prihodnosti navkljub se je Baumgartnerjevemu sponzorju Red Bullu akcija doslej v vsakem primeru izplačala. Načrtovani vrtoglavi skok in vse okoli njega spremljajo številne televizijske postaje, dogajanje pa je tudi glavna tema številnih tiskanih in spletnih medijev, pa tudi radijskih postaj. Organizatorji drznega skoka še navajajo, da bo "okno ugodnega vremena za skok odprto med 6.45 in 11. uro po krajevnem času" (med 14.45 in 19. uro po srednjeevropskem).

Načrtovano prebitje zvočnega zidu pa prinaša tudi tveganje. Na voljo namreč ni natančnih podatkov, kako se v takšnih okoliščinah obnaša človeško telo. Znanstveniki se bojijo, da bi ga udarni val, ki bo ob tem šel skozi njegovo telo, vrgel iz ravnotežja v nenadzorovano vrtinčenje, med katerim bi lahko izgubil zavest. Pri ohranjanju pravilnega položaja telesa mu bo sicer v skrajni sili v pomoč posebno stabilizacijsko padalo. 

Felix se že dviga, podvig pa samo na spletnem protalu YouTube trenutno spremlja preko 2.300.000 ljudi! Srečno, Felix!

Felix je skočil z višine 39 kilometrov in podrl rekord najvišjega skoka s padalom in hkrati tudi najvišjega poleta z balonom s človeško posadko. Avstrijski pustolovec je varno pristal vzhodno od Roswella, spušča pa se tudi že njegova kapsula.

Neuradne številke pravijo, da je prosto padal 4 minute in 22 sekund in tako ni podrl Kittingerjevega rekorda, ki je 4 minute in 36 sekund. Na potrditev o tem, ali je prebil tudi hitrost zvoka še čakamo...