V Evropi je registriranih okrog 250 milijonov avtomobilov, več kot 50 odstotkov voznikov pa predvideva, da bo na počitnicah prevozilo več kot 1.000 kilometrov - od tega vsak četrti več kot 2.000. To pomeni, da bodo to poletje vsi skupaj prevozili več milijard kilometrov in s tem ustvarili gnečo na cestah.

Trije najpogostejši počitniški cilji v letu 2011 so Italija (18 odstotkov), Francija (17 odstotkov) in Hrvaška (17 odstotkov). Nekoliko manj jih je izbralo Španijo (12 odstotkov), Bolgarijo (10 odstotkov) in Nemčijo (10 odstotkov).

V anketi je sodelovalo 5.622 evropskih voznikov iz Avstrije, Belgije Bolgarije, Češke, Francije, Nemčije, Italije, Poljske, Romunija, Rusije, Slovaške, Slovenije, Španije, Švice in Velike Britanije.

Izkazalo se je, da 80 odstotkov Slovencev preveri pritisk v pnevmatikah, 86 odstotkov se prepriča, če je dovolj tekočine za čiščenje vetrobranskega stekla, 78 odstotkov preveri raven olja v motorju. Kako pravilno razporediti težo po avtomobilu znajo najbolje Švicarji (82 %), Slovenci smo bili uspešni le v 67 % primerov. Prav tako v več kot polovici primerov ne znamo prevažati hišnih ljubljenčkov.

Zanimiv rezultat ankete je tudi to, da Slovence med vožnjo najbolj moti prepiranje s sopotnikom (22 %), izjemno moteče pa nam je tudi trobljenje ostalih udeležencev prometa (19 %). Zvok troblje moti le 5 odstotkov Avstrijcev.

Redno berite AUTO BILD Slovenija in najdite vse informacije, ki jih boste potrebovali za dopust - kako pravilno razporediti težo po vozilu, kako prevažati hišnega ljubljenčka in kaj vse storiti pred potovanjem.