Avto-moto

Prodaja v Evropi se viša

Božo Lalič / Auto Bild Slovenija
22. 6. 2011, 10.01
Posodobljeno: 22. 6. 2011, 10.14
Deli članek:

Evropsko združenje avtomobilskih prodajalcev ACEA je 17. junija v Bruslju medijem sporočilo, da se je prodaja novih avtomobilov maja v primerjavi z majem prejšnjega leta na evropskem trgu povišala.

Avtomobilski proizvajalci bodo lahko mirno zadihali, saj se je po mesecih "abstinence" prodaja končno ponovno povečala. V letošnjem maju se je prodaja povečala na 1,2 milijona avtomobilov, kar pomeni 7 % boljšo prodaj v primerjavi s prodajo maja lanskega leta.

K zmagovalcem med avtomobilskimi proizvajalci štejejo Volkswagen, Opel in BMW. VW je prodal kar 16 % več vozil svojih znamk (VW, Audi, Škoda, Seat), BMW pa je svojo prodajo v primerjavi s prejšnim letom zvišal za 21,4 %. Opel je skupaj s svojo znamko Vauxhall prodajo povečal za 18 %.

Renaultu se je prodaja v primerjavi z majem 2010 znižala za 8 %, Toyoti pa za 10,6 % (razen Lexus, ki je prodajo zvišal za tretjino).

Kljub temu da največji plus še vedno štejeta Kitajska in Rusija, pa je evropski trg s približno 13 milijoni prodanimi novimi avtomobili letno za avtomobilske proizvajalce še vedno izjemno pomemben trg.