Sem ter tja je omenjen v kakšni recepturi, nasploh pa zdi se preveč preprost, da bi lahko imel kakšno večjo korist za zdravje. Vendar je veliko raziskav dokazalo, da lahko odločilno vpliva na zdravje, pa tudi na lepoto, zmanjševanje uporabe strupenih kemikalij in s tem na ohranjanje narave.

Pri hujših je priporočljivo  popiti dve jušni žlici jabolčnega kisa v kozarcu vode trikrat na dan, za manjše težave pa izberete dve čajni žlički kisa v kozarcu vode trikrat dnevno.

Naravni, neprečiščeni jabolčni kis pomaga zmanjšati indeks telesne mase, s tem pa obseg pasu in nevarne trebušne maščobe. Vpliva namreč na presnovo, zmanjšuje občutek lakote oziroma omogoči, da čutimo, kdaj smo resnično lačni. Treba ga je le redno uživati. Količina je odvisna od resnosti težave: pri hujših je priporočljivo  popiti dve jušni žlici jabolčnega kisa v kozarcu vode trikrat na dan, za manjše težave pa izberete dve čajni žlički kisa v kozarcu vode trikrat dnevno.

Bolj zdravo srce. Redno uživanje jabolčnega kisa svetujejo srčnim bolnikom in tistim, ki imajo srčne bolezni v družini, saj jih tako lahko preprečijo. Zelo dobro vpliva tudi na ljudi z metaboličnim sindromom, stanjem pred začetkom sladkorne bolezni. Ne samo da zmanjšuje težo in nevarno trebušno debelost, temveč tudi izboljša presnovo sladkorja, zniža visok krvni tlak in delež holesterola v krvi. V neki manjši japonski raziskavi so imeli ljudje, ki so tik pred spanjem popili dve jušni žlici jabolčnega kisa, zjutraj za od štiri do šest odstotkov manj sladkorja v krvi. Zadnje raziskave so pokazale, da pomaga zmanjšati škodljive obloge v arterijah. Prav tako koristi ljudem, ki imajo težave s krčnimi žilami, če so boleče in otečene, pa tudi če jim otekajo roke ali noge. V tem primeru si nekaj jabolčnega kisa vtrite v prizadeti predel in kmalu boste čutili olajšanje.

Kisova duša

Pravi biološko pridelan jabolčni kis mora vsebovati tako imenovano dušo, sicer vse, kar smo našteli, zanj ne velja. Kis z dušo ni prozoren, če ga pretresete, temveč moten in vsebuje nekaj, kar je videti kot gostejša usedlina. To je kisova duša, ki je sestavljena iz celuloze in dobrih bakterij ocetne kisline. To je tudi najpomembnejši del kisa, saj vsebuje beljakovine, encime in omenjene bakterije, torej žive organizme, ki učinkujejo takoj. Snovi in organizmi v jabolčnem kisu imajo posebno lastnost, da preprečujejo delovanje nekaterih sladkorjev. Zelo poenostavljeno: učinkujejo kot nekakšen usmerjevalec, ki določa, v katero smer bo kdo šel. Tako poskrbijo, da dobi telo natanko toliko neke snovi na nekem mestu, kot je potrebuje. Če je snovi preveč, jo pošlje iz telesa.  

Jabolčni kis ubija rakave celice? O tem poteka po vsem svetu precej raziskav. V eni od že končanih pa jim je uspelo dokazati, da jabolčni kis uspešno preprečuje raka požiralnika. Strokovnjaki menijo, da pektin v jabolčnem kisu preprečuje oziroma upočasnjuje rast rakavih celic. Tako, na primer, vpliva tudi na raka prostate. Hkrati bo očistil črevesje, kar je pri vsaki bolezni posebej dobrodošlo, saj se tako veliko lažje odvajajo vsi strupi, kar telesu olajša samozdravljenje.

Proti virusom, bakterijam in glivicam. Jabolčni kis,  ki niti približno ni drag, pa čeprav je ekološki, ima nešteto učinkov na zdravje, primeren je tudi za nego telesa in osebno higieno, za čiščenje doma in varovanje narave. Učinkovit je pri manjših zdravstvenih nadlogah, za katere ljudje običajno porabijo veliko denarja. Hipokrat ga je uporabljal za zdravljenje virusnih in bakterijskih okužb, torej pri nahodu in gripi, ker uničuje tako viruse kot škodljive bakterije, pa tudi glivice vseh vrst. Ker vsebuje sestavine, ki učinkujejo bazično, poskrbi, da je v telesu vedno primerno ravnovesje med kislim in bazičnim (pH). V bazičnem okolju se bolezni ne morejo razviti, v kislem pa je telo zelo dovzetno za vse škodljivce in bolezni. To je danes, ko večina ljudi uživa hrano, ki telo močno zakisa, zelo pomembno. Prav tako kislo stanje omogoča številnim škodljivim mikroorganizmom, da se razmnožujejo, zaradi česar je veliko težje zdraviti bolezni. Med najbolj »kislimi« živili so meso in vsi izdelki iz mesa ter mleko in mlečni izdelki. Posledice kislosti torej lahko z rednim uživanjem jabolčnega kisa odpravite in s tem precej dobro poskrbite za svoje zdravje. Najbolje je, da jabolčni kis zmešate z vodo. Nekateri dodajo za boljši okus še žlico medu ali malo sadnega soka. Vendar je najbolje, če se navadite piti z vodo razredčen jabolčni kis brez vsega.

Za grgranje ob bolečem grlu. Ljudje, ki imajo izkušnje z uživanjem jabolčnega kisa, pravijo, da si z njim pomagajo pri prehladu, učinkovit naj bi bil tudi pri senenem nahodu, ki v tem času muči veliko ljudi.

Če vas muči pekoče grlo, svetujejo, da si takoj pomagate z grgranjem mešanice jabolčnega kisa in vode.

Enako velja za okužbe sečil. Ker snovi v jabolčnem kisu uničujejo tako bakterije kot glivice, je zelo učinkovit pri vnetjih mehurja. Če pa vas muči pekoče grlo, svetujejo, da si takoj pomagate z grgranjem mešanice jabolčnega kisa in vode. Nekateri celo uživajo čisti kis – vendar pa je  precej močan in lahko ob redni uporabi poškoduje zobno sklenino ter draži sluznico požiralnika.

Tisoč in ena nadloga. Jabolčni kis pomaga tudi pri kožnih težavah. Ljudje, ki jih srbi koža (vzrokov je lahko veliko), si lahko naredijo obkladek s kisovo raztopino in si ga za 10 ali 20 minut položijo na prizadet del. To naj ponovijo večkrat na dan. Prav presenetljivo je, kaj vse ljudje uporabljajo za odpravljanje glivičnih okužb stopal, ko pa je naravni jabolčni kis pri tem tako učinkovit. Pomaga odpraviti tudi kurja očesa, obloge odmrle kože na stopalih in bradavice. Treba si je samo redno pripravljati kopel  za noge z razredčenim jabolčnim kisom in vztrajati, dokler nadloga ne mine. Pozneje je pametno kopel sem ter tja ponoviti, da se prepreči ponovna okužba. V pomoč bo tudi pri aknah. Če jih redno mažemo z razredčenim jabolčnim kisom (priporočljivo je zraven tudi piti kisovo raztopino), bo aken kmalu manj, koža bo postala bolj gladka, napeta. Pravijo, da jabolčni kis tudi odpravlja starostne pege in na splošno pomladi kožo. Posebej je priporočljiv za nego las, kar so vedele že naše prababice. Šamponi in druge snovi, ki si jih nanašamo na lase, vsebujejo škodljive snovi, ki jih koža vsrka in z leti lahko pridejo v krvni obtok. Da to preprečite, si po umivanju lase dobro zmasirajte z razredčenim jabolčnim kisom in sperite. Lasje se potem lepo svetijo, pri redni uporabi postanejo bujnejši, bolje rastejo in se ne cepijo več.

Masaža za vse telo. S snovmi iz jabolčnega kisa je mogoče pomagati koži vsega telesa. V manjši skledi si naredite mešanico jabolčnega kisa in vode (na primer pol skodelice kisa in dober liter vode), stopite v kabino za tuširanje ali kopalno kad in si s kisovo mešanico temeljito zmasirajte vse dele telesa. Masirajte se, dokler ni koža povsem suha. Ne spirajte, temveč se takoj oblecite. Kožo boste s tem očistili, uravnali njen pH ter odstranili odmrle celice. Koža bo bolj gladka in predvsem čista.

S snovmi iz jabolčnega kisa je mogoče pomagati koži vsega telesa.

S kisovo kopeljo je mogoče tudi ublažiti bolečine pri protinu. Naredite si kopel, zlijte v vodo ustrezno količino jabolčnega kisa (odvisna je  od količine vode, recimo pa, da na pet litrov vode zadostuje deciliter kisa). Ljudem, ki imajo težave z zaprtjem, bo jabolčni kis učinkovito pomagal. Večkrat na dan je treba popiti kozarec kisove mešanice, pa bo kmalu bolje. Hkrati bo kis uničil kandido, ki uničuje zdravje toliko ljudi, pa sploh ne vedo za to. Tudi zdravniki je pogosto sploh ne odkrijejo. Jabolčni kis posebej uspešno ohranja zdravje jeter in ledvic ter topi kamne. Nekateri pravijo, da je odličen za odpravljanje alkoholnega mačka.