Energijske odprtine

Ko se bližamo smrti, nam čakre zanihajo v finejših vibracijah

Nevenka Kamenik, terapevtka osebnostne rasti
8. 5. 2023, 14.45
Posodobljeno: 8. 5. 2023, 14.49
Deli članek:

Vesolje je polno energije, ki utripa skozi vsako živo bitje, in eden od načinov, na katerega smo povezani s tem tokom, poteka skozi čakre.

Profimedia
Vse čakre so odprtine za energijo, ki priteka vanje in iz njih odteka.

Beseda čakra izhaja iz sanskrta in pomeni kolo, nanaša se na sistem energetskih centrov, ki so ga odkrili pred približno štiri tisoč leti. Vse čakre so odprtine za energijo, ki priteka vanje in iz njih odteka. Čakre vsrkavajo univerzalno energijo (imenujemo jo tudi či, prana ...), jo razdelijo ter pošljejo po energetskih strugah, ki se imenujejo nadi, v živčevje, žleze z notranjim izločanjem in nazadnje v kri, ki hrani telo. Torej čakre izmenjujejo energijo z univerzalnim energetskim poljem.
Ko človek odrašča in se čakre razvijajo, vsaka od njih predstavlja razvoj določene plati posameznikovega duševnega življenja. Ker je vsaka čakra povezana s specifičnimi duševnimi funkcijami, si lahko pogledamo, kdaj je v njihovem razvoju prišlo do blokad.

RAZVOJ PRVE ČAKRE
Korenska čakra se začne odpirati, ko se rodimo, ko pridemo na ta svet. Takrat je del naše zavesti še vedno v duhovnem svetu in naša zavest počasi prehaja v fizično realnost. Kot dojenček odpremo prvo čakro in poženemo korenine v zemljo, v fizično raven. Na tej stopnji je ta čakra podobna ozkemu lijaku, temenska čakra pa širokemu. Druge čakre v tem času še niso razvite in so videti bolj kot plitve porcelanaste skodelice. Dojenje je v tem obdobju najboljša hrana za dojenčka, kajti prek prsnih bradavic, kjer so majhne čakre, dobiva dojenček tudi eterično energijo. Zato se med otrokom in materjo ustvari močna energetska povezava, ki se ohranja vse življenje, a z leti oslabi.

RAZVOJ DRUGE ČAKRE
Ko otrok odrašča, se razvija tudi njegovo čustveno življenje in s tem tudi njegova druga čakra. Okrog drugega leta začne otrok dojemati starše kot svojo lastnino. Z leti se uči osnov ljubezni in spoznava dinamiko medsebojnih odnosov. Počasi si ustvari svoj domišljijski svet, v katerem živi. Potem pa se začne proces ločevanja in nastajanja neodvisne identitete. Na tej stopnji otrok še nima dovolj močnega ega, da bi razlikoval med seboj in drugimi. Prizadeva si, da bi utrdil svojo individualnost, hkrati pa je z vsem, kar ga obdaja, še telesno povezan. Majhni otroci staršem pogosto zlezejo v naročje. Tako jih materino ali očetovo energetsko polje ščiti pred zunanjimi vplivi.
Pri približno sedmih letih čakre prekrije zaščitni sloj, ki otroka ščiti pred številnimi zunanjimi vplivi. Otrok ni več tako ranljiv, kot je bil. Življenje postane bolj družabno in živahno. Za to obdobje sta značilna otrokova rast in razvoj njegove individualnosti, prihaja obdobje razuma.

RAZVOJ TRETJE ČAKRE
V obdobju med sedmim letom in adolescenco se razvijajo duševne sposobnosti ter s tem tudi razvoj tretje čakre. Ta čakra odpira pot mentalnim sposobnostim, a večina otrok kljub temu, da v tem obdobju že hodijo v šolo, uporablja svoje mentalne sposobnosti bolj za razvoj domišljije. Tako so otroci zdravniki, kralji in kraljice, čarovniki, kavboji in indijanci … Vse te arhetipske oblike v bistvu zrcalijo globoke duhovne cilje in upe otroka, ki se izražajo v obliki igre. Zdaj vsi trije centri – telesni, čustveni in mentalni – na zemeljski ravni delujejo povezano in to je prva stopnja inkarnacije duše.

RAZVOJ ČETRTE, PETE, ŠESTE IN SEDME ČAKRE
Izziv adolescence je iskanje lastnega jaza. V obdobju odraščanja smo priče velikim spremembam v telesu. Srčna čakra se odpre in v nas prebudi povsem nova čustva. Prvič zaznavamo erotična občutja. Hipofiza začne delovati (tretja očesna čakra) in telo dozoreva v telo odraslega. Te spremembe učinkujejo na vse čakre. V dobi odraščanja doživljamo velikanske spremembe na čustvenem področju in zaradi tega se počutimo zelo negotove. Zdaj smo otrok, v naslednjem trenutku pa že odrasla oseba.
Vse stopnje, ki smo jih kot otrok med odraščanjem že izkusili, se zdaj ponovijo. Na prvih treh stopnjah se ves svet vrti okrog mene, zdaj pa sledi obdobje razločevanja med menoj in drugimi.
Naše razpoloženje je zdaj odvisno od drugih, s svojimi dejanji moramo prepričati druge, da smo vredni ljubezni. Na tej stopnji smo zmedeni, saj smo razpeti med tem, kakšno podobo imamo o sebi, in tem, kakšno podobo bi morali imeti pred drugimi.

RAZVOJ VSEH ČAKER
Ob koncu adolescence se čakre dokončno izoblikujejo. Vse čakre dobijo odraslo obliko. V tem obdobju si ustvarimo družino. Energija se preteka skozi grleno čakro ter omogoča prejemanje in dajanje. Srce se odpre ter ne izkazuje ljubezni le partnerju in otrokom, ampak tudi človeštvu. To je integracija jaza, drugih in skupinske zavesti. Ko se odpre tretje oko, človek spozna enost vsega in hkrati svojo vlogo v tej celosti.


RAZKROJ VSEH ČAKER
Ko se človek približuje starosti in smrti, čakre zanihajo v finejših vibracijah. Količina zemeljske energije, ki jo presnavljajo nižje čakre, se zmanjša in počasi jo nadomestijo višje, čistejše energije, ki so bolj povezane z duhovnim kot pa s telesnim življenjem. Človek se pripravlja na vrnitev v duhovni svet.

Ko človek zapusti fizično telo, iz njegove temenske čakre šine svetlobni snop. Izstop duše skozi teme so pogosto opisovali kot prehod skozi predor iz življenja v smrt.