Osupljivo

Vedno delujejo na vas, pa če se tega zavedate ali ne: barve

Duška Merc, terapevtka in jasnovidka
28. 7. 2022, 16.54
Posodobljeno: 29. 7. 2022, 16.02
Deli članek:

Katere barve najprej opazite, ko se zjutraj zbudite? Kakšne barve in barvne odtenke ter kombinacije najraje izberete, katere kupujete in jih največ uporabljate? Katere barve vas pritegnejo ali odvrnejo? Kako barve vplivajo na vaše počutje? Ste se kdaj ob tem vprašali, kaj najljubša barva pove o vas?

Profimedia
V enakem barvnem zaporedju kot v mavrici si sledijo tudi barve vaših energijskih centrov.

Kamorkoli pogledate, vse okrog vas je polno barv in barvnih odtenkov, naj bo to v vašem domu, na delovnem mestu ali v naravi. Barve vedno delujejo na vas, naj se tega zavedate ali ne.
Verjetno ste se že večkrat oblekli in izbrali barve po občutku ali intuiciji, kar se je izkazalo za odlično izbiro za vaše počutje. Včasih pa se niste mogli odločiti med različnimi barvami in ste se premislili tik pred zdajci, se celo preoblekli, saj ste se počutili nelagodno.
Barve močno vplivajo na vaše misli, čustva, občutke, počutje in zdravje, zato je pomembno, katere barve izberete zase, za svoj dom in delovno mesto. Nekatere barve vplivajo na vas pozitivno, vas motivirajo in navdajajo z veseljem, druge vam lahko povzročijo slabo razpoloženje in počutje.
Najljubša barva pove o vas veliko, saj izbira barv razkrije kar nekaj vaših osebnih značilnosti. Sami pa lahko več izveste o značaju drugih ljudi glede na izbiro in uporabo njihovih barv. Vam katera barva ni všeč ali je sploh ne marate? Mogoče je to ravno tista, ki bi jo morali več uporabljati in bi vam koristila za krepitev zdravja in boljšega počutja.

MAVRICA IN ČAKRE
Še veste, kakšne barve ima mavrica in kako si sledijo po vrstnem redu? V enakem barvnem zaporedju si sledijo tudi barve vaših čaker (energijskih centrov):
•  rdeča barva pripada korenski čakri,
•  oranžna barva pripada spolni čakri,
•  rumena barva pripada čakri solarnega pleksusa,
•  zelena barva pripada srčni čakri,
•  svetlo modra barva pripada grleni čakri,
•  vijolična barva pripada ažni čakri,
•  biserno bela barva pripada kronski čakri.
Čakre so energijski centri, skozi katere prihaja vitalna energija, ki oskrbuje in hrani telo. Ko delujejo dobro, so odprte in prehodne, ste zdravi. Če pa se ena ali več čaker vrti počasneje, je energijski dotok oviran in pojavi se neravnovesje, kar lahko privede do bolezni. Prav zato je pomembno, da poznate pomen barv in njihov vpliv na svoje telo ter organe, saj si lahko tako pomagate do boljšega počutja in zdravja.

GOVORICA NAJLJUBŠE BARVE
Kaj pa najljubša barva pove o vas in vaši osebnosti?

RDEČA BARVA
Če imate radi rdečo barvo, imate več življenjske energije. Ste strastni, močni, pogumni, odločni, vitalni, fizično aktivni in prizemljeni ter radi uživate življenje. Poveča adrenalin in zviša krvni pritisk, lahko pa blaži brezvoljnost in malodušje. Povezujemo jo z ljubeznijo, čutnostjo, seksapilom, življenjem, vročino, jezo, sovraštvom, nasiljem, borbenostjo in žrtvovanjem ter vojno. Je sinonim za ogenj in kri.

ORANŽNA BARVA
Je topla, zdravilna barva, ki vam pomaga, ko ste potrti in potrebujete več veselja ter lahkotnosti. Oranžna barva okrepi sproščenost, kreativnost, potrpežljivost, sprošča in krepi pljuča, vranico, trebušno slinavko in imunski sistem. Spodbuja smeh, radost in srečo ter pomaga sprostiti negativna čustva. Ljudje, ki obožujete oranžno, ste optimisti, družabni ter ustvarjalni. Radi uživate v dobri družbi in dobri hrani ter natanko veste, kaj želite.

RUMENA BARVA
Krepi optimizem, moč, samozavest, bistrost misli, izboljšuje spomin, okrepi možgane in živčni sistem, sproža delovanje limfnega sistema in čisti prebavni trakt. Ko dvomite ali pa se ne morete odločiti, vas poveže z vašo notranjo modrostjo. Ljudje, ki obožujete rumeno, ste večkrat dobre volje, s smislom za humor. Ste tudi individualist in razmišljate logično.

ZELENA BARVA
Zelena barva krepi skladnost telesa, uma in duha. Okrepi ljubezen do sebe in drugih, radodarnost, brezpogojno dajanje in sprejemanje, povečuje občutek svobode, miru, sproščenosti, radosti, srčnosti. Več jo uporabljajte, če ste hiperaktivni in napeti ali v stresu. Ljudje, ki imate radi zeleno barvo, se radi družite, a potrebujete in cenite tudi čas zase ter svoj mir. Ste iskreni, srčni, sočutni, darežljivi in prijazni.

MODRA BARVA
Modra vas osveži, pomiri, očisti, lajša bolečine in vnetja, hladi in blaži opekline, znižuje povišano telesno temperaturo ter pospešuje zdravljenje. Odlično pomaga pri sproščanju uma pred spanjem. Je barva, ki spodbudi kreativnost, odprtost in jasno izražanje resnice. Blagodejno vpliva na dihala, umiri čustva in sprošča fizično telo. Če vam je ljuba svetlo modra barva, ste potrpežljivi, ustrežljivi, komunikativni in radi prisluhnete drugim, saj ste zelo dober poslušalec in zaupnik.

VIJOLIČNA BARVA
Vijolična deluje na možgane in živčevje. Učinkuje razkuževalno, očiščuje ter razstruplja telo. Pomirja čustvena nelagodja in nihanje v razpoloženju. Lahko jo uporabljate ob težavah z glavobolom, migreno, artritisom, osteoporozo, sladkorno boleznijo, išijasom ter pri obolenjih jeter in vranice. Če ljubite vijolično, ste radi individualist, unikatni, neodvisni in samostojni. Imate močno intuicijo, zanimajo vas mistika, ezoterika, duhovnost ter vse, kar ni običajno. Blizu vam je umetnost in kreativnost.

BELA BARVA
Bela barva predstavlja čistost, preprostost, nedolžnost, eleganco in mehkobo. Če vam je ljuba bela barva, ste radi organizirani in stremite k popolnosti. Preprosto življenje vam je blizu, želite biti samostojni in neodvisni.

ČRNA BARVA
Črna barva je simbol za moč, eleganco, prefinjenost ter mističnost. Ljudje, ki obožujete črno barvo, ste radi samostojni in inteligentni, resni, samozavestni ter neodvisni in sofisticirani. Večkrat svoja čustva in misli zadržite zase. Ste tudi notranje močni, a hkrati nežni in čutni.

Z BARVAMI DO DOBREGA POČUTJA
Barve vam lahko polepšajo dan, dvignejo razpoloženje in popestrijo vsakdanje življenje. Zato vnesite v življenje več barv, eksperimentirajte z njimi, saj podpirajo in krepijo vaše potenciale in talente.

1. ČIM VEČ SE GIBAJTE V NARAVI
Večkrat pojdite v naravo na sprehod ali se zapeljite s kolesom in opazujte intenzivne barve neba, voda, rastlin in živali. Sprostite se, globlje zadihajte in opazujte, kako se spreminja vaše počutje.

2. HRANA IN PIJAČA
Jejte in pijte več sveže zelenjave in sadja, sveže stisnjenih sokov, smutijev in podobno. Jedi in pijače so lahko privlačne tudi po videzu, zato se vam ob pogledu na sveže, sočno, lepo postreženo hrano in pijačo lahko cedijo sline. S tem, ko boste vnesli v svoje telo več barv, bodo te s frekvenco pozitivno vplivale na vaše telo in duha.

3. OBLAČILA IN MODNI DODATKI
Se oblačite po modnih smernicah ali ste pristaš klasike? Kdaj ste nazadnje poskusili novo barvo ali novo barvno kombinacijo? Dovolite si vnesti spremembe v svojo garderobo in modne dodatke. Morda poskusite z novo barvo šminke, novo barvo las in mogoče boste ugotovili, da se prav dobro počutite v novih barvah, morda celo v barvi, ki vam do zdaj ni bila pri srcu. Izberite barve, ki vas bodo podprle v življenju. Prisluhnite svoji intuiciji ali nasvetu svoje Duše, v katere barve bi se rada odela na novo. Verjemite, da vas bo navdušila in opogumila, da zamenjate svojo barvno podobo.

4. BARVE DOMA
Vsekakor lahko v svoj dom vnesete več barv s pomočjo živahnih odtenkov, živih rastlin in cvetja. Dom lahko okrasite tudi z barvnimi dodatki, na primer z novimi okrasnimi blazinami, barvnimi odejami, novimi zavesami, okrasnimi lončki za rože in podobno. Stene in pohištvo lahko tudi pobarvate ali spremenite položaj pohištva po svojem navdihu ali nasvetu strokovnjakov.

5. MEDITACIJA S POMOČJO BARV
Prisluhnete lahko kateri izmed barvnih meditacij, velika izbira je tudi na spletu. Prepustite s tisti, ki vas pritegne.