Pot v paniko

Celo revščina in bolezni so lahko posledica življenja v strahu

Stanka Mlakar - Ananda Devi Kaur, vaditeljica kundalini joge
27. 7. 2022, 21.37
Posodobljeno: 27. 7. 2022, 22.32
Deli članek:

Živimo v času sprememb in vsakodnevnih izzivov. Dobro in slabo se hitro menjata. Čedalje bolj se nam mudi in za mnoge to postaja nevzdržno.

Dreamstime
Strah ustvarja oviro med nami in našimi sanjami, ki bi nas popeljale k uspehu.

Težko obvladamo svoj čas in prostor in se vse bolj srečujemo z nemirom v sebi. Pri vsem tem tempu se v nas razvija strah, ki ga težko premagamo in presežemo.
Strah je zelo močno čustvo, ki se pojavi, ko začutimo grožnjo, nevarnost oziroma nekaj, kar ogroža naše preživetje. Nekatere vzorce imamo prirojene, nekatere prevzamemo ob posnemanju drugih.
Dokler govorimo o strahu, ki nam koristi, da se izognemo dejanskim težavam, ki za nas pomenijo nevarnost, je to čustvo zdravo in dobro; če pa se začnemo s strahom odzivati na namišljene nevarnosti, ki nastanejo v našem umu, se le upočasnijo nekatere funkcije v telesu; strah oslabi naš imunski sistem,povzroča poškodbe srca in ožilja ter težave s prebavili in zmanjšuje plodnost. Lahko se tudi hitreje staramo.
Strah lahko tudi močno vpliva na dolgoročni spomin in obenem na dele možganov, ki uravnavajo strah, in če nastanejo poškodbe, utegne oseba živeti v kroničnem strahu, kar je lahko strašljivo.
Ko živimo v stresu, je ovirano delovanje možganov, zmanjša se njihova odzivnost; posledično čustev ne zaznavamo več pravilno, težje delujemo in lahko smo neetični. Težje tudi sprejemamo odločitve.
Resne zdravstvene posledice pa nastopijo, ko smo v stalnem strahu. Ta vpliva na naše duševno stanje, ves čas smo utrujeni in lahko postanemo depresivni.
Kako torej strah deluje in kakšne so posledice neprestanega strahu?

LAHKO NAS POTISNE V REVŠČINO
Kadar nas je strah, lahko zaidemo v cono udobja. Ne naredimo korakov, ki jih bi morali, ker se bojimo, in namesto da bi bili pogumni in stopili proti blaginji, obstanemo in se ne premaknemo.
Uprimo se strahu! Pojdimo prek njega! Upajmo si tvegati. Talent, znanje in moč v akciji so naše bogastvo.

STRAH ZAPIRA PRILOŽNOSTI
Veliko ljudi ve, da jih za vrati priložnosti, če jih le odprejo, čaka uspeh, a jih pogosto žal pustijo zaprta, ker jim strah v njih govori: »Lahko se zgodi ...«, »Kaj pa če …«, »Ali si prepričan/-a, da …«. In kljuka ostane nedotaknjena. Ne naredijo korakov, ker se bojijo izziva.
Če ne naredimo koraka v pravem trenutku, ko pride ideja, priložnost, so vrata za vedno zaprta. Počasi tako ubijamo um in zapravljamo svoje priložnosti.
Zberimo pogum in primimo za kljuko, odprimo vrata in pojdimo v neznano. Lahko nas pozitivno preseneti. Za vrati nas čaka uspeh, saj vendar sledimo svojim sanjam!

STRAH USTAVI NAŠO OSEBNO RAST
Strah ima zelo rad neučinkovitost. Ko smo statični, se strah hrani. Hrani se tudi dvom – dvom o sebi. Ta strah lahko postane tako velik, da stagniramo. Ustavi naš napredek. Ne pusti nam, da bi se premaknili.
Pojdimo v akcijo, verjemimo vase, kajti to, kar delamo – to postajamo. Če želimo stran od strahu, ne sedimo doma in ne razmišljajmo preveč o tem, kako ničesar ne moremo, ne znamo, nam ne gre ... Vstanimo in naredimo spremembo. Takoj! Premaknimo se. Vsak korak je odmik od strahu. Že kadar komu pomagamo in delujemo v dobrodelne namene, najdemo svojo pot in se nam odpre. Kar dajemo, to dobimo, toda ali smo pripravljeni prejeti?

STRAH NAS PRISILI, DA KRIVIMO DRUGE
Ko nas strah toliko ohromi, da ne gremo po svoji poti, ter začnemo iskati izgovore in vzroke, zakaj česa ne naredimo, kriviti druge in okolico, ker nam nekaj ne gre, ker nismo naredili koraka do neke osebe in tako dalje – to je strah pred odgovornostjo.
Zavest, da smo za vse stvari, ki niso bile narejene pod prisilo drugega, odgovorni sami in naj bi to dejstvo sprejeli, nas ustavi. Kadar želimo nekoga okriviti za nekaj, kar nam ne gre, se vprašajmo po pravem vzroku. To je naš strah.

STRAH V NAS BUDI OBČUTKE NEVARNOSTI
Pogumni ljudje bijejo svoje bitke in vodi jih želja, da bi bili zmagovalci. Če si želimo zmage, a ničesar ne naredimo za to, zmaga postane iluzija. Kadar nas je strah, ker nismo toliko pogumni, da bi šli v boj, ne naredimo tistega, kar si želimo, in priložnosti vidimo kot težavo. Začenjamo imeti občutek, da smo v nevarnosti pred izgubo in nesposobni.
Nihče ne želi živeti v občutku nevarnosti. Stop! Ustavimo se. Tako ne gre naprej. Že ob naslednji priložnosti se odločimo, da je ne bomo izpustili in bomo naredili vsaj majhen korak naprej, ne glede na to, kaj bo.

STRAH NAS VODI V TRPLJENJE
Strah se lahko stopnjuje in nas vodi celo v paniko. Ko smo v stanju, da moramo nekaj narediti, a tega ne zmoremo, je to velika muka. Strah pred priložnostmi, ki ustvarja revščino, je tudi mojster trpljenja. Ali trpimo zaradi muk ob preganjanju strahov v sebi ali pa uživamo v stanju revščine, namesto da bi iz možnih korakov ustvarili uspeh.

Z JOGO NAD STRAH

Sem energijska svetovalka in pomagam ljudem pri procesih, v katerih premagujejo svoj strah. Sem pa tudi kundalini učiteljica, vsak dan vadim z vami prek svoje strani na Facebooku: Stanka Mlakar – Kundalini Joga. S kundalini jogo gradimo svoje telo, um in duha. Redno tudi preventivno in kurativno vadimo krijo za čiščenje strahu.

Kdor se boji, ne sanja dobrih sanj, če sploh sanja. In tudi če ima želje in cilje, so ti majhni, skromni.