5 najboljših

Tudi proti energijskim vampirjem obstajajo strategije za zaščito

Neja Kralj
10. 5. 2022, 19.22
Posodobljeno: 10. 5. 2022, 19.28
Deli članek:

Največji pretok energije so odnosi – nekateri so seveda pozitivni in nam dvignejo razpoloženje, a žal obstaja tudi njihovo nasprotje.

Pixabay
Vampirji, ki pijejo kri, niso nič nevarnejši od čustvenih vampirjev.

Prav vsak izmed nas je že bil ali je morda še vedno v odnosu, ki ustvarja slabo razpoloženje.
Po druženju z določeno osebo, četudi je to kdo od naših bližnjih, se počutimo utrujene, izžete, malodušne … To so znaki, da smo bili ali smo v odnosu s čustvenim vampirjem.
Čustveni vampirju naredijo veliko več škode kot fizično izčrpavanje. Najbolj maligni lahko v nas celo povzročijo prepričanje manjvrednosti.
Poznamo znake, ki jasno razkrivajo, da ste imeli odnos s čustvenim vampirjem – po druženju z njim ste utrujeni, veke so težke, na ramenih imate občutek teže, zaželite si jesti ogljikove hidrate ali piti alkohol, občutite tesnobo, prežemajo vas negativni občutki in misli …
Da bi zaščitili svojo energijo, je pomembno, da se borite proti izčrpavanju ljudi, kar lahko storite tako, da se jih naučite prepoznavati. Predstavljamo vam strategije, kako najbolj tipične čustvene vampirje prepoznati in se pred njimi najučinkoviteje zaščititi.

NARCISI
Njihov moto je: Vse se mora vrteti okoli mene, ker sem najboljši v vseh pogledih. Imajo velikanski občutek lastne pomembnosti in neprestano hrepenijo po občudovanju. So nevarni, ker nimajo empatije, niti ne občutijo brezpogojne ljubezni. Če stvari ne počnete po njihovih željah ali navodilih, vas bodo kaznovali, če imajo možnost, sicer pa postali hladni kot led.
Kako se zaščititi

Naj bodo vaša pričakovanja stvarna. To so čustveno omejeni ljudje. Poskusite se ne zaljubiti v katerega od njih, saj je njihova sebičnost brezmejna. Nikoli ne postanite odvisni od njih in jim ne zaupajte svojih najglobljih občutkov.
Egu narcisa se je vsekakor bolje v dolgem loku izogniti, a če je odnos z njim v kakšen obdobju neizogiben, morate vse, kar se med vama dogaja ali karkoli načrtujeta, prikazati kot dejstva, ki so v njihovo korist.

ŽRTVE
Ti vampirji se vam vedno znova predstavijo v smislu »ubogi jaz«. Ves svet je naperjen proti njim in to je razlog za njihovo velikansko nesrečo. Ko ponudite rešitev za njihove težave, rečejo: »Da, ampak ...« Sčasoma boste nenehno jamranje žrtev spregledali, a ni vredno čakati ter vpijati njihovih težkih zgodb, ki jim ne želijo srečnega konca.
Kako se zaščititi

Ddoločite prijazne, vendar trdne meje. Na kratko poslušajte prijatelja ali sorodnika, nato pa recite: »Ljubim te, vendar lahko poslušam le nekaj minut, razen če želiš razpravljati o rešitvah.« S sodelavcem sočustvujte z besedami: »V vsem skupaj vidim tudi nekaj pozitivnega. Morda se bodo stvari prav hitro uredile, najbolje, da se vsi skupaj potrudimo.« Nato pogovor končajte z besedami: »Zdaj pa se moram vrniti k delu, priganjajo me roki … Saj razumeš!«

KONTROLORJI
Ti ljudje vas poskušajo oblastno nadzorovati in diktirati, kdo naj bi bili, kaj naj bi počeli in kako naj bi čutili. O vsem imajo mnenje, ki ga štejejo za edinega pravilnega. Pogosto začnejo stavke: »Veste, kaj potrebujete?« Nato vam povedo, kaj je najboljše za vas, in če se ne strinjate, ste zanje le še smet.
Kako se zaščititi

Skrivnost uspeha je, da kontrolorju nikoli ne poskušate vsiljevati svojega mnenja ali ga v kaj prepričevati. Lahkotno, a čim bolj samozavestno izrecite: »Cenim nasvet, vendar je moje življenje moja odgovornost in težave bom reševal na svoj način.«


GOVORNIKI
Teh ljudi ne zanimajo vaši občutki. Skrbijo samo zase. Lahko čakate na trenutek, da jim vskočite v besedo, a ta trenutek nikoli ne bo prišel. Vedno se rinejo v vašo bližino in vam dihajo za vrat. Ko se odmaknete od njih, se oni skupaj z vami.
Kako se zaščititi

Ti posamezniki se ne odzivajo na neverbalne znake, zato jih je treba jasno prekiniti. Strpno poslušajte nekaj minut, nato pa vljudno recite: »Nerad prekinjam, ampak … moram se nujno pogovoriti še s 'tem in tem'« ali »moram na sestanek« ali »moram na stranišče« ali kaj podobnega – in rešeni boste.

KRALJI IN KRALJICE DRAME
Ti ljudje imajo čut, da prav v vsaki situaciji zaznajo incident, iz katerega ustvarijo dramo oziroma velikansko težavo, s katero obremenjujejo vse okoli sebe.
Kako se zaščititi

Kralji in kraljice dram se ne morejo načrpati iz umirjenih energij. On izpadu naredite nekaj globokih vdihov in mirno izrecite: »Žal mi je.« Nadenite si sočutno-hladnokrvni izraz in mirno odidite.

FIZIČNE PREGRADE

Ta strategija deluje pri vseh vrstah vampirjev.

Meje s čustvenim vampirjem postavimo fizično: izogibamo se neposrednega očesnega stika oziroma poskrbimo, da je čim krajši, na prsih si prekrižamo roke ali si že pred srečanjem, če vemo, da bo njega prišlo, čez popek prilepimo obliž – kar preprečuje vdor tuje energije v naše biopolje

Če želite izboljšati odnose in počutje, si naredite spisek tistih, ki vam energijo črpajo, in tistih, ki vam jo dajejo – ter se družite le s slednjimi.